Αυστηρότερα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού και τη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στην Αττική.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, η επιτροπή ειδικών είναι ανήσυχη καθώς βλέπει ότι το μέτρο με SMS δεν φαίνεται να αποδίδει, ενώ πιο πιθανό είναι να εισηγηθεί «κλεισίματα» παρά «ανοίγματα».
Το σκληρό lockdown είναι μέσα στα άμεσα μέτρα που ενδεχομένως θα ληφθούν, ενώ τα υπόλοιπα μέτρα που συζητιούνται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, είναι τα εξής:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας
- Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 70%
- Παύση του click in shop και σε δεύτερο χρόνο και του click away
- Κλείσιμο κομμωτηρίων, κέντρων μανικιούρ – πεντικιούρ, ΚΤΕΟ και συνεργείων αυτοκινήτων.
Βασιλακόπουλος: Είμαστε στο όριο συναγερμού
Ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2% και είναι στο 3,5 και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης για τον κορονοϊό, επεσήμανε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προειδοποιώντας πως «είμαστε στο όριο του συναγερμού».
Απαντώντας στο αν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα σε «κόκκινες» περιοχές όπως η Αττική και η Αχαΐα τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουν όλοι να εφαρμόσουν τα μέτρα στο μάξιμουμ, προσθέτοντας ότι από μόνα τους τα μέτρα δεν έχουν συγκεκριμένη απόδοση, αλλά όλα εξαρτώνται από τα πώς θα τα εφαρμόσουμε.
Εκτίμησε ότι δεν υπήρξε αυτοσυγκράτηση κατά το άνοιγμα της αγοράς, ενώ αναφέρθηκε και στα συλλαλητήρια, προτείνοντας οι διαμαρτυρίες να γίνονται διαδικτυακά.
Καθησύχασε για τις μεταλλάξεις
Σχετικά με τις μεταλλάξεις εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας ότι οι ιοί αλλάζουν συνεχώς και γίνονται πιο μεταδοτικοί για να επιβιώσουν, αλλά εξασθενεί η ικανότητά τους να σκοτώσουν.
Τόνισε ότι κανένας ιός ενώ μεταλλάσσεται δεν έχει γίνει πιο θανατηφόρος και πως η μόνη σχετική ένδειξη που υπάρχει για το βρετανικό στέλεχος βασίζεται στην έξαρση των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά παρατηρήθηκε σε μια περίοδο «που δεν είχαν που να βάλουν τους ασθενείς τους στα νοσοκομεία».
Για το ενδεχόμενο να είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη του κορονοϊού στα παιδιά, τόνισε ότι δεν είναι επιστημονικά σίγουρο και πως όταν παρατηρήθηκε αυξημένη διάγνωση της μετάλλαξης σε παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία μόνο τα σχολεία ήταν ανοιχτά, συνεπώς εκεί υπήρξε και η μεγαλύτερη μετάδοση.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr