https://www.dikaiologitika.gr/
Μπορεί το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί ήδη, ωστόσο το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μετά την επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή το Μάρτιο.
Το πρόγραμμα αυτό θα διαφέρει από την επιστρεπτέα προκαταβολή και θα στοχεύει στην επιδότηση, όπως φως, νερό, τηλέφωνο με προϋπόθεση τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, των δαπανών και της ζημιάς που προκαλούν σε μία επιχείρηση από την στιγμή που δεν μπορούν αυτές να καλυφθούν.
Αν η εταιρεία έχει ήδη λάβει ενισχύσεις (πχ Επιστρεπτέα), τότε από το ποσό που θα της χορηγηθεί θα αφαιρεθούν τα ποσά από τα προηγούμενα μέτρα στήριξης στα οποία είχε ενταχθεί. Με άλλα λόγια, το νέο πλαίσιο έρχεται να προστεθεί στα υφιστάμενα μέτρα στήριξης, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τη χρηματοδότηση που πήραν ως τώρα οι δικαιούχοι.
Προϋποθέσεις
Επίσης, θα προσμετράται αν έχει καταγραφεί ζημιά για την ίδια περίοδο, αλλά και το αν παραμένει ζημιογόνα, αφού συνυπολογιστούν και τα ποσά που έχει λάβει στο πλαίσιο μέτρων στήριξης, για παράδειγμα από τους κύκλους της Επιστρεπτέας.
Ποιες επιχειρήσεις αφορά η επιδότηση
Με βάση και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, τα κονδύλια προορίζονται σε βιώσιμες επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζομένους.
Για την επιλογή των δικαιούχων επιχειρήσεων, θα απαιτείται να είναι βιώσιμες. Το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει να υποβάλουν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά τους στοιχεία δηλαδή τζίρους, ζημίες, δαπάνες, καταθέσεις.
Ποσά που θα αγγίζουν έως και τα 10 εκατ. ευρώ
Το ποσό που ορίζονταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτανε τα 3 εκατ. ευρώ, ωστόσο, τελικά το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 10 εκατ. που σημαίνει πως το ποσό στήριξης θα είναι μεγαλύτερο απο αυτό που αναμενόταν.
Διαδικασία
Σύμφωνα με την Καθημερινή η διαδικασία αναμένεται ότι θα προχωρήσει ως εξής:
1. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες με μεγάλη απώλεια εσόδων και αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα θα κληθούν να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία τους. Θα αναλάβουν δέσμευση για την ειλικρίνεια των δηλώσεων καθώς θα γίνουν διασταυρώσεις με το περιεχόμενο τόσο των δηλώσεων ΦΠΑ όσο και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
2. Το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίσει τις «πάγιες» δαπάνες που θα επιδοτηθούν σε κάθε επιχείρηση. Πάγια δαπάνη θα είναι η μισθοδοσία, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι λογαριασμοί νερού, τηλεφώνων και ρεύματος, τα ενοίκια κ.λπ. Δεν θα είναι οι επιταγές που πρέπει να καλυφθούν (σ.σ. η επιταγή είναι μέσο πληρωμής και όχι δαπάνη), δεν θα είναι οι επενδυτικές δαπάνες, δεν θα είναι οι φόροι και οι τόκοι ούτε οι δόσεις των δανείων.
3. Από το ποσό που θα προκύπτει, θα αφαιρείται εκείνο της ενίσχυσης που δόθηκε στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών. Από τη δαπάνη μισθοδοσίας εννοείται ότι θα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι για το διάστημα που έμειναν σε αναστολή, ενώ για το ενοίκιο θα υπολογίζεται μόνο το ποσό που καταβλήθηκε στην πραγματικότητα (και όχι το ονομαστικό καθώς έχει γίνει «κούρεμα» από τον Μάρτιο και μετά το οποίο κορυφώνεται αυτή την περίοδο με την πλήρη απαλλαγή).
4. Μόλις συλλεγούν τα στοιχεία από όλες τις επιχειρήσεις και με δεδομένο τον προϋπολογισμό που θα έχει στη διάθεσή του, το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει το ποσοστό επιδότησης των παγίων δαπανών. Αυτό μπορεί να φτάνει ακόμη και στο 70%-90% αλλά θα οριστικοποιηθεί λίγα 24ωρα πριν αρχίσουν οι πληρωμές.
5. Είναι πιθανό ότι για την εκταμίευση και της συγκεκριμένης βοήθειας να υπάρξει δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ούτως ή άλλως, με την 6η επιστρεπτέα προκαταβολή (αλλά και την 7η που θα γίνει τον Μάρτιο) θα υπάρχουν δεσμεύσεις μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Το ζητούμενο είναι να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει τελειώσει η περιπέτεια της πανδημίας.