https://www.dikaiologitika.gr/
Εκτάκτως αύριο συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων και ανακοινώνεται το άνοιγμα της αγοράς – Τι ανοίγει και πότε, όλο το χρονοδιάγραμμα
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αναγνωρίζουν τις ανάγκες των πολιτών μετά από ένα χρόνο με συνεχή μέτρα κατά της πανδημίας. Η αυριανή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων καλείται να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή επενεκκίνηση όλων των δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η επιτροπή θα λάβει υπόψιν και την κόπωση των πολιτών μετά από τα συνεχή lockdown αλλά και την εξέλιξη στο πρόγραμμα εμβολιασμών ώστε να μπορέσει να δώσει στη δημοσιότητα με τις αποφάσεις της το πότε και με ποιο τρόπο θα ανοίξουν οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
Με δεδομένη την κυβερνητική πρόθεση για το άνοιγμα των κύκλων της επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, από τη στιγμή που τα δεδομένα της πανδημίας επιτρέψουν να…ανάψει το πράσινο φως, οι ημέρες που βρίσκονται στον ορίζοντα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τις από εδώ και πέρα αποφάσεις. Τα τελευταία δεδομένα της πορείας των κρουσμάτων στην κοινότητα, καθώς και της πίεσης που δέχεται το σύστημα της υγείας (κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα) με τον αριθμό των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες και ΜΕΘ να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, εξετάστηκαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο προβληματισμός για το αποτύπωμα του κορονοϊού στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλος, η εικόνα των μολύνσεων, καθώς και οι “ανάσες” στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι οι δύο παράγοντες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο όποιο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ενώ κομβικό κομμάτι της…εξίσωσης θεωρείται πλέον και η δεδομένη κόπωση των πολιτών, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής είτε χαλαρών, είτε σκληρών παρεμβάσεων.
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 29η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί με αυστηρά μέτρα προστασίας και με τις μεθόδους “click away” και “click inside” να αποτελούν παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει παρουσία των πολιτών εντός των καταστημάτων, με το δρόμο να ανοίγει μέσω της αποστολής SMS στο 13032, που θα έχει διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα είναι μοναδικό για κάθε ημέρα. Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που θα ληφθούν, θεωρείται πιθανή και η χρήση διπλής μάσκας εντός των καταστημάτων. Πριν…σηκώσει ρολά το λιανεμπόριο, μία πρώτη κίνηση θα μπορούσε να είναι η επιστροφή σε λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής από την ερχόμενη Δευτέρα. Δηλαδή, από τις 22 Μαρτίου. Τα προκαθορισμένα ραντεβού για αυτούς τους δύο τομείς κρίνεται ότι δε συμβάλουν στην αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, ενώ πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται ακόμα και η…χαλάρωση του κωδικού “έξι” για την άθληση, που τις τελευταίες ημέρες τέθηκε σε…συμπίεση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.
Τη «βαλβίδα» της αποσυμπίεσης της κόπωσης και δυσφορίας των πολιτών λόγω του παρατεταμένου lockdown και των περιοριστικών μέτρων θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση. Με προτεραιότητα πάντα την προστασία της δημόσιας Υγείας και με γνώμονα το ότι πρέπει να αποσυμπιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων (έφτασαν τους 564 την Καθαρά Δευτέρα) και οι αυξανόμενες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία «τρομάζουν», στην κυβέρνηση καταρτίζουν πολύ προσεκτικά έναν «οδικό χάρτη» έστω για περιορισμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων. Στόχος είναι να υπάρξει και βελτίωση της ψυχολογίας των πολιτών, βλέποντας ότι υπάρχει ένα φως στο τούνελ μπροστά τους, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Οι περισσότεροι έχουν επισημάνει άλλωστε ότι οι αντοχές της οικονομίας είναι συγκεκριμένες καθώς κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει περίπου 725 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, επειδή η επιδημιολογική εικόνα είναι πολύ εύθραυστη και ρευστή και όλα μπορούν να ανατραπούν, στην κυβέρνηση πριν να θέσουν τις τελικές ημερομηνίες για το άνοιγμα, αναμένουν και τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Στην κυβέρνηση θέλουν να εκπέμψουν το μήνυμα ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία» και διαπιστώνεται ότι είναι αναγκαίο πλέον να δοθούν στους πολίτες χρονικά ορόσημα. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να υπάρξει άνοιγμα σε… δύο δόσεις και αυτό τοποθετείται στο τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου.
Οι πρώτες «ανάσες»
Μια πρώτη «ανάσα» αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει νέος επιδημιολογικός εκτροχιασμός, αναμένεται να δοθεί ακόμη και στις 22 Μαρτίου έστω και μέσα από ένα εξαιρετικά περιορισμένο άνοιγμα, για παράδειγμα μόνο των κομμωτηρίων και των καταστημάτων περιποίησης μανικιούρ- πεντικιούρ.
Προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί το λιανεμπόριο και στόχος είναι να επαναλειτουργήσει στις 29 Μαρτίου με αυστηρούς κανόνες και μέτρα προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού. Θα «ενεργοποιηθεί» ο νέος πενταψήφιος 13032 ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να μετακινηθούν για τις αγορές τους και θα έχουν δικαίωμα για ένα sms μέσα στην ημέρα και χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τα ψώνια τους. Αυτό που εξετάζεται είναι οι μετακινήσεις για ψώνια να γίνονται εντός του δήμου κατοικίας του καθενός, ενώ στο κατάστημα θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός των πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε μαγαζιού. Σημειώνεται ότι το θέμα του λιανεμπορίου θα εξεταστεί διεξοδικά μεταξύ των λοιμωξιολόγων και των επιδημιολόγων την ερχόμενη Παρασκευή.
Σε δεύτερο στάδιο, εντός του Απριλίου και συγκεκριμένα έως τις 19 Απριλίου δρομολογούνται η εστίαση και το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού κυρίως με ταξιδιώτες από πιο «ασφαλείς» χώρες όπως το Ισραήλ, με έναν συνδυασμό των πιστοποιητικών εμβολιασμών και εκτεταμένων τεστ, ώστε έναν μήνα μετά, στις 14 Μαΐου να ανοίξουν επίσημα οι τουριστικές πύλες.
Την επέκταση της χρήσης των rapid test σε στοχευμένο επίπεδο αλλά και στο γενικό πληθυσμό, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των θετικών κρουσμάτων SARS-CoV-2, φαίνεται να προκρίνουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ως άμεσο προληπτικό μέτρο για να «ανοίξουν» το προσεχές διάστημα τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, το κρίσιμο ζήτημα του «testing» αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής, που θα εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και θα εξετάσει πιθανές αλλαγές στα μέτρα.
Κομβικής σημασίας για το «άνοιγμα» η αύξηση των rapid test αλά Αυστρία
Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, η αύξηση των rapid test θεωρείται κομβικής σημασίας, προκειμένου να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα. Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την προμήθεια μαζικών τεστ.
«Πρότασή μας είναι να αυξηθούν τα τεστ σύμφωνα με το μοντέλο της Αυστρίας, που σε ένα 24ωρο διενεργεί 3,5 εκατομμύρια ελέγχους», ανέφερε συγκεκριμένη πηγή, αποκαλύπτοντας ότι το κόστος θα ανέρχεται στα 2,50-3 ευρώ για κάθε rapid test. «Πάμε για γενίκευση της χρήσης τους. Θα μπορεί ο πολίτης να προμηθεύεται ένα τεστ, να το κάνει το πρωί στο παιδί του και μετά να το στέλνει στο σχολείο».
Στόχος να ξεπεράσουμε τα 100.000-150.000 τεστ ημερησίως
Άλλη πηγή υπογράμμισε ότι εκτός από το auto-testing θα οργανωθεί και θα δρομολογηθεί στοχευμένος έλεγχος με rapid test σε επίπεδο τουρισμού, σχολείων, εργατών σε μεγάλες βιομηχανίες και εργοστάσια κ.α.
«Γίνεται μεγάλη συζήτηση και έχουμε συμφωνήσει ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα ”θωρακίσουμε” όσο το δυνατόν περισσότερο τη χώρα. Εκτός από τα στοχευμένα τεστ, θα επεκταθούν και αυτά στον γενικό πληθυσμό σε πλατείες και δρόμους της χώρας. Στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 100.000-150.000 τεστ ημερησίως, ώστε να ”ανοίξουμε” με ασφάλεια όταν κριθεί σκόπιμο και στη συνέχεια να περάσουμε και στο auto-testing», ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος «μάχης» με την πανδημία.
Η εικόνα της οικονομίας δεν αφήνει άλλα περιθώρια για συνέχιση του lockdown
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή θα εξετάσει τον ορισμό ενός γενικού χρονικού ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τους υγειονομικούς παράγοντες και τη συμβολή κάθε δραστηριότητας στη μετάδοση του ιού, καθώς η κατάσταση στην οικονομία δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες.
«Θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση των μέτρων, έστω και με αύξηση των κρουσμάτων, διότι διαφορετικά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε οικονομική καταστροφή. Το Βέλγιο έφτασε 10.000 κρούσματα την ημέρα και δεν ”άνοιξε μύτη”. Τα σχολεία δεν έκλεισαν. Δεν μπορεί η χώρα μας να συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο», τόνισε μέλος της Επιτροπής, συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα οδηγήσει στην οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου τείχους ανοσίας και στην επαναφορά της καθημερινής ζωής σταδιακά και με ασφάλεια.