https://www.dikaiologitika.gr

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ανέφερε ότι το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει νέα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

«Τα περισσότερα μέτρα τα έχουμε ανακοινώσει. Αυτά που θα ανακοινώσουμε είναι οι συνεχίσεις των μέτρων με βάση το ότι συνεχίζεται το lockdown. Όλα αυτά τα θέματα θα ανακοινωθούν στις αρχές της εβδομάδας» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε εάν τα μέτρα ανακούφισης που θα παραταθεί η ισχύ τους είναι μεταξύ άλλων η απαλλαγή ενοικίων, η συνέχιση των αναστολών ή ένας ακόμα κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του κόσμου. Και τα δημόσια οικονομικά δέχονται πλήγματα. Τα δημόσια οικονομικά κρατούν όρθιο ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας. Ξεπεράσαμε τα 30 δισ. σε ταμειακές δαπάνες στην διάρκεια της κρίσης» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Η έξοδος από τον αναπνευστήρα θα γίνει παράλληλα με μια επάνοδο της ζήτησης σε πάρα πολλούς τομείς. Η επάνοδος της ζήτησης θα επαναφέρει πολλές επιχειρήσεις στην τρέχουσα διαχείριση στην προηγούμενη φάση. Δεν θα τους δώσει τις απώλειες που υπέστησαν όλο αυτό το διάστημα, που σε μεγάλο βαθμό προσπαθήσαμε να τις καλύψουμε από πλευράς ρευστότητας και ενισχύσεων».

«Όλα τα εισοδήματα που ήρθαν από το κράτος, πρέπει να ερμηνευθούν ως καλύπτοντα τεκμήρια. Τα τεκμήρια δεν αφορούν τιμωρητική πράξη. Έρχονται να προστεθούν εκεί που δεν μπορείς να δικαιολογήσεις τα εισοδήματά σου. Αν πήρες εισοδήματα από το κράτος, μπορείς να τα δικαιολογήσεις» δήλωσε για τα τεκμήρια.

Σχετικά με το τι θα ισχύσει με την προκαταβολή φόρου, σημείωσε την ανάγκη «να τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας για να αποκτήσουμε εικόνα. Κάθε εβδομάδα που περνάει προστίθεται κόστος. Πρέπει να χειριστούμε με προσοχή τα διαθέσιμά μας».

Σχετικά με το τι θα ισχύσει με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, υπογράμμισε, ότι αυτό θα ανακοινωθεί πριν την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων.

Ο προϋπολογισμός «έχει υποστεί σοβαρές αλλαγές λόγω των δαπανών και των απωλειών στα έσοδα. Έχουμε ένα θετικό, ότι κουβαλάμε μεγαλύτερο ΑΕΠ από ότι περιμέναμε λόγω μικρότερης ύφεσης» σημε ενώ εκτίμησε ότι το μηνιαίο κόστος από το λουκέτο στο λιανεμπόριο είναι περί το 1,4-14 δις.

Τέλος, υποστήριξε ότι στόχος για τον ελληνικό τουρισμό φέτος είναι να πετύχει «το 40 – 55% του 2019», σίγουρα όμως θα είναι αυξημένος συγκριτικά με το 2020, όπως σημείωσε.

Στην ανακοίνωση ενός ακόμα πακέτου μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, επαγγελματιών και οργιζόμενων οδηγείται η κυβέρνηση εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown.

Η διάψευση των προσδοκιών ότι θα μπορούσε να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα της αγοράς εντός Μαρτίου, φέρνει την επέκταση των μέτρων στήριξης, οδηγώντας τον συνολικό λογαριασμό πάνω από τα 11,6 δισ. ευρώ.

Θεωρείται δεδομένο ότι η οικονομία θα χρειαστεί τουλάχιστον ακόμα ένα πακέτο μέτρο στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Το πακέτο μέτρων εκτός των παραδοσιακών εργαλείων στήριξης και ειδικά προγράμματα παροχής ρευστότητας στην εστίαση και τον τουρισμό.

Ειδικότερα το πακέτο του Απριλίου θα προβλέπει:

– Διατήρηση για ακόμα ένα μήνα του μέτρου της απαλλαγής από τα ενοίκια για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, με την αποζημίωση των ιδιοκτητών να φτάνει το 80%. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς του ιδιοκτήτη. Η έκπτωση θα αφορά και τα μισθώματα για πρώτη κατοικία η φοιτητική στέγη για εργαζόμενους που θα είναι σε αναστολή.

– Καταβολή του αναλογικού επιδόματος των 534 ευρώ το μήνα στους εργαζόμενους σε αναστολή σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις με κάλυψη από το δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών

– Επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

– Παράταση των επιδομάτων ανεργίας

– Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης στο τέλος της υφιστάμενης ρύθμισης

– Την παράταση του μέτρου για το «πάγωμα» των επιταγών

– Νέος 7ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την παροχή φθηνής ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό. Στον νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους ακόμα και αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020.

– Ενίσχυση με κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων της εστίασης για την επανεκκίνηση τους. Το σενάριο προβλέπει ότι το ποσό της χρηματοδότησης θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική λειτουργία.

Σε δεύτερη φάση πιθανότατα προς το τέλος του Απριλίου κι ανάλογα με την τροχιά της πανδημίας θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης για το τουρισμό με βασικό άξονα την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών και την ενίσχυση της ρευστότητας με τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα και τα εγγυοδοτικά ταμεία

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email