https://www.dikaiologitika.gr/

https://www.lifo.gr/

 

Όπως κάθε Τετάρτη, έτσι και σήμερα 14 Απριλίου, ο υπουργός Υγείας προχωρά σε ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.089 κρούσματα, ενώ 81 συνάνθρωποι μας έφυγαν από τη ζωή το τελευταίο 24ωρο. Στους 809 οι διασωληνωμένοι.

Στην ενημέρωση συμμετέχουν o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι οποίοι θα κάνουν ανακοινώσεις για τη διάθεση των self-tests σε ειδικές ομάδες εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Κικίλιας: 1,2 εκατ. εμβόλια Pfizer επιπλέον στη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο

Αρχικά τον λόγο πήρε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στην έκθεση του ΕΟΔΥ της Τετάρτης 14 Απριλίου, λέγοντας ότι ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί σταδιακά τις τελευταίες ημέρες.

«Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα ενεργά κρούσματα σήμερα είναι 27.462, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πάνω από 30.000», συνέχισε ο υπουργός Υγείας, που έκανε λόγο για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε όλη τη χώρα, πλην κάποιων περιοχών στην κεντρική Μακεδονία.

«Θέλω να σταθώ στην Αττική. Η επιδημιολογική εικόνα δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις, κάτι που είναι ελπιδοφόρο, όμως δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Τώρα περισσότερο από ποτέ δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κορονοϊό να μετατρέψει αυτή την συγκρατημένη αισιοδοξία σε απειλή», συμπλήρωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Στη χώρα μας αναλογούν 1,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Pfizer ως τον Ιούνιο από τις επιπλέον 50 εκατομμύρια δόσεις που εξασφάλισε η ΕΕ», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Παράληλλα, τόνισε πως στην Ελλάδα έχουν γίνει μέχρι στιγμής πάνω από 2,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων (συνολικά για πρώτη και δεύτερη δόση).

Χατζηδάκης: Υποχρεωτικά self test για τους εργαζόμενους μία φορά την εβδομάδα

Υποχρεωτικά θα είναι τα self test σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, εστίαση, κομμωτήρια και μεταφορές για τους εργαζόμενους μία φορά την εβδομάδα.

 • Στο λιανεμπόριο (και σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων και ποτών
 • Στην εστίαση (στις ανοιχτές επιχειρήσεις)
 • Στις μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές
 • Στις υπηρεσίες καθαρισμού
 • Στα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής
 • Στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Τα self tests θα είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων και θα πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα, ενώ θα παραλαμβάνονται από τη Δευτέρα 19/4 , από τα φαρμακεία και δωρεάν, με τον ΑΜΚΑ.

«Τσουχτερά» πρόστιμα για όσους «αρνούνται» τα self test

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του.

Ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει στη δουλειά μόνο εάν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Από την άλλη, εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το ΣΕΠΕ, ενώ αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Τέλος, σε περίπτωση που βρεθεί εργοδότης ο οποίος απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται μία φορά την εβδομάδα, ενώ προβλέπονται πρόστιμα σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί αυτό.

Η διενέργεια των self test θα συμβάλλει στον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας σε ποιες δραστηριότητες θα είναι πλέον αυτά υποχρεωτικά.

Η απόφαση αφορά τους εργαζόμενους σε:

 • Λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών
 • Εστίαση
 • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές)
 • Υπηρεσίες καθαρισμού
 • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
 • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Τα self test θα είναι υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, για την προσέλευση των εργαζομένων σε χώρους εργασίας και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Τα self test θα είναι υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, για την προσέλευση των εργαζομένων σε χώρους εργασίας και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται δωρεάν τα self test από τα φαρμακεία, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν ο εργαζόμενος για κάποιον λόγο επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid test ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει και αυτή τη δυνατότητα.

Η διανομή των self test θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα (19/4) και για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή έως την Κυριακή 25 Απριλίου.

Τι ισχύει όταν είναι θετικό το τεστ

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test στη σχετική πλατφόρμα, το self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στη δουλειά του. Αν το τεστ είναι θετικός, ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο εντός 24 ωρών, είτε δωρεάν σε κάποια δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του.

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ ο εργαζόμενος και οι οικείοι του μένουν σε καραντίνα. Αν ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το δεύτερο τεστ είναι αρνητικό και πάλι εκδίδεται βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου επίσης δηλώνεται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα.

Τα πρόστιμα που προβλέπονται

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωση να υποβάλλονται σε self test και για τις συνέπειες.

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του.

Αν προσέλθει στην εργασία του εργαζόμενος που δεν το έχει πράξει αυτό, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών μέχρι ο εργαζόμενος να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων με κάθε πρόσφορο μέσο, από το σώμα επιθεωρητών εργασίας του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Αν σε έλεγχο του σώματος επιθεωρητών εργασίας βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Tέλος, αν διαπιστωθεί ότι εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email