Πάσχα στο χωριό δεν έχει…φέτος παρά μόνο για ορισμένες εξαιρέσεις και κάποιους τυχερούς οι οποίοι διαθέτουν βεβαίωση μόνιμης κατοικίας. Οι υπόλοιποι Αθηναίοι μπορούν να κάνουν Ανάσταση και…Πάσχα εντός των ορίων της Αττικής. Μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος χωρίς να φάει πρόστιμο. Παραδείγματα.

Οι περιοχές που εντάσσονται ωστόσο εντός των ορίων της χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής ανήκουν στον :

Kεντρικό Τομέα Αθηνών, Βόρειο Τομέα, Δυτικό Τομέα, Νότιο Τομέα, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Πειραιάς και Νήσων (Αγκίστρι, Αίγινα Κήθυρα Πόρος, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Τροιζηνία, ‘Υδρα).

Μπορείτε να πάτε στις εξης περιοχές χωρίς πρόβλημα:

Μέγαρα, τα  Μάνδρα, την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, Ωρωπό, Μαραθώνα, Ραφήνα, Σπάτα-Αρτέμιδα, Μαρκόπουλο, Λαύριο.

Από την άλλη όμως δεν μπορεί κανεις να πάει στα νησιά παρά το γεγονός ότι ανήκουν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής.

Έτσι το…παράδοξο είναι δεν μπορεί να πάει κάποιος στην Σαλαμίνα ή την  Αίγινα και το Αγκίστρι  παρά το γεγονός ότι ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής.

xarths1

Για την…ιστορία οι περιοχές – ζώνες –  της Περιφέρειας Αττικής είναι οι εξής :

Στη ζώνη Α΄ εντάσσεται η Πόλη των Αθηνών, στη Β΄ η Βορειοανατολική Αττική, στη ζώνη Γ΄ βρίσκουμε τη Νοτιοανατολική Αττική και στη ζώνη Δ΄ τη Δυτική Αττική. Στη ζώνη Ε΄ εντοπίζεται η Πόλη του Πειραιώς και στη ΣΤ΄ οι Νήσοι του Αργοσαρωνικού. Τέλος στη ζώνη Ζ΄ εντάσσονται τα Μεσόγεια με τη Λαυρεωτική.

Αναλυτικά, η ζώνη Α΄ εντοπίζεται στο κέντρο του άστεως των Αθηνών που επεκτείνεται προς πάσα κατεύθυνση στα δυτικά, τα βορειοανατολικά και τα νοτιοανατολικά, λαμβάνοντας υπόψη τους φυσικούς περιορισμούς των βουνών που το περιβάλλουν. Η καρδιά της πόλης εντοπίζεται στη ζώνη Α΄ της Αθήνας όπου είναι εγκατεστημένος ο Δήμος Αθηναίων, τον οποίο περιβάλλουν τα βόρεια, τα νότια και τα δυτικά προάστια των Αθηνών, ήτοι δήμοι που εντάσσονταν διοικητικά στη Νομαρχία Αθηνών.

Η ζώνη Β΄ καταλαμβάνει το βορειοανατολικό κομμάτι της Αττικής, από την Αθήνα μέχρι τον ευβοϊκό κόλπο. Η ζώνη αυτή ξεκινάει από τα βόρεια προάστια των Αθηνών στη βόρεια και τη βορειοανατολική διέξοδο από το λεκανοπέδιο, συνεχίζει στα περίχωρα και φτάνει έως τις παραθαλάσσιες κωμοπόλεις και χωριά της βορειοανατολικής Αττικής.

Η ζώνη Γ΄ καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό κομμάτι της Αττικής που κοιτάζει στο Σαρωνικό κόλπο. Ξεκινάει από τα νότια προάστια του λεκανοπεδίου και εκτείνεται νοτιοανατολικά κατά μήκος της παραλιακής γραμμής του Σαρωνικού και περιμετρικά του Υμηττού, εναρμονιζόμενη με τη ζώνη της Λαυρεωτικής, στη νοτιοανατολική διέξοδο του λεκανοπεδίου.

Η ζώνη Δ΄ εσωκλείει περιφερειακούς δήμους των Αθηνών από τα Τουρκοβούνια έως τις παρυφές του Ποικίλου Όρους στη δυτική και στη βορειοδυτική διέξοδο από το λεκανοπέδιο, μέχρι και την Κινέτα στο δυτικό άκρο της Αττικής, κατά μήκος της παραλιακής γραμμής του Θριασίου Πεδίου και των κολπίσκων της Ελευσίνας.

Στη ζώνη Ε΄ εντοπίζεται ο Δήμος του Πειραιά. Η πόλη του Πειραιά αποτελείται από το σύγχρονο Δήμο Πειραιώς.

Η ζώνη ΣΤ΄ περιλαμβάνει τις νήσους του Αργοσαρωνικού, από τη Σαλαμίνα και το λιμένα της Τροιζήνας, έως τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου.

Στη ζώνη Ζ΄ εντοπίζεται τέλος η κοιλάδα των Μεσογείων που περιβάλλεται από τα όρη του Υμηττού, της Πεντέλης, το Πάνειο και το Αιγαίο. Πέρα από το Πάνειο όρος εντοπίζεται η Λαυρεωτική, στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής που συναντά τη ζώνη Γ παραλιακά έως τον Υμηττό.

Οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Η  νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε ορίζει πάντως ότι τα μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Μαΐου 2021, ενώ αναφέρονται και οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων.

Συγκεκριμένα οι πέντε εξαιρέσεις αφορούν:

-Μετακίνηση από και προς την εργασία. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

-Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

-Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

-Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει:

α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή
β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
Η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία θα είναι 48 ώρες.

Σημειώνεται ότι στην ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία.

Δηλαδή, δεν μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό ή εκτός περιφερειακής ενότητας και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα έως την Κυριακή του Πάσχα ξεκινά στις 10 το βράδυ. Από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, οπότε και ανοίγει η εστίαση, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11 το βράδυ.

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email