Διαβάστε αναλυτικά την άρση του LockDown σε μορφή Pdf στον παρακάτω σύνδεσμο:

par

Ο  υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, προχώρησε σε ανακοινώσεις για την άρση του lockdown. Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις, πώς θα πάμε στα νησιά, αλλάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στα 2.489 κρούσματα σήμερα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ, ενώ ανακοίνωσε την άρση αναστολής των κανονικών αδειών σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Πρωτοβάθμια Υγεία.

«Με απόφασή μου και μετά από 6 μήνες προσπάθειας, προχωράμε από αύριο στην άρση της αναστολής κανονικών αδειών του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και της Πρωτοβάθμιας Υγείας».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς στη χώρα μας, αναφέροντας τα στατιστικά στοιχεία και σημειώνοντας ότι πλησιάζουν τα 4 εκατ. οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού αγγίζει το 97%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι πια το 13% του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία», ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα νησιά που ενισχύονται τα εμβολιαστικά κέντρα τους ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα «covid free».

Το χρονοδιάγραμμα για την άρση του lockdown

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρεται στις 00:30, ενώ από την 1η Ιουνίου τόνισε ότι τίθεται σε εφαρμογή το «πράσινο» πιστοποιητικό.

Πιο αναλυτικά, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή, 14 Μαΐου, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 00.30, ενώ καταργούνται τα SMS τόσο στο 13033 όσο και στο 13032 (για το λιανεμπόριο). Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν και τα μουσεία.

Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από την Παρασκευή 14/5

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων: Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα την Σαλαμίνα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.

«Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει από και προς τα νησιά ακτοπλοικώς ή αεροπορικώς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, ραπιντ ή σελφ τεστ αρνητικό ή ιστορικό νόσησης.

Αντίθετα ο υφυπουργός δεν μίλησε για αντίστοιχη υποχρέωση στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, μιλώντας μονάχα περί «ισχυρής σύστασης» για αρνητικά διαγνωστικά τεστ σε τέτοιες μετακινήσεις.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.

Η μετακίνηση προς τα νησιά θα είναι πιο αυστηρή και θα γίνεται με τη χρήση του Green Pass, με πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση, με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test ή self test 24 ωρών.

Δεκτή θα γίνεται η βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα γίνεται από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες. Υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω. Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Το PLF θα εξακολουθήσει για εισερχόμενους τουρίστες.

 

Green Pass: Πώς θα πηγαίνουμε στα νησιά

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Από τις 14/5, το λιανεμπόριο θα λειτουργεί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς το click in shop ή το click away.

Επιπλέον, στις 17 Μαΐου θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ στις 21 Μαΐου επαναλειτουργούν οι θερινοί κινηματογράφοι και στις 28/5 οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.

Σχετικά με την εστίαση, ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε, πως για όλο τον Μάιο δεν θα επιτρέπεται η μουσική.

Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να επιτραπούν οι εκδηλώσεις, το άνοιγμα των μπαρ και οι δεξιώσεις για γάμους, βαφτίσια, με 100 άτομα ως όριο καλεσμένων.

Στις 14/5 ανοίγουν καζίνο, ενώ στις 24/5 ανοίγουν τα ΟΠΑΠ play. Τέλος, γυμναστήρια και κέντρα ευεξίας θα ανοίξουν στις 31 Μαϊου.

Σκέρτσος: Δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, η πρόβλεψη για τους εμβολιασμούς

Ο Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε κάρτες με στοιχεία που δείχνουν πως η σταδιακή άρση των περιορισμών το τελευταίο διάστημα δεν αύξησε τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα, ενώ έκανε λόγο για συνεχή αποκλιμάκωση των νέων μολύνσεων τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα οφέλη των self tests για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Όπως τόνισε, ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 8.000.000 δωρεάν self tests, από τα οποία προέκυψαν 11.532 θετικά κρούσματα, τα οποία εφόσον στην πλειοψηφία τους αφορούσε σε ασυμπτωματικούς πολίτες δεν θα γίνονταν έγκαιρα αντιληπτά και η διασπορά του ιού θα ήταν μεγαλύτερη στην κοινότητα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα γραφήματα, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι στα τέλη Μαϊου θα έχει εμβολιαστεί το 20% του συνολικού πληθυσμού και με τις 2 δόσεις, ενώ το 35% με τουλάχιστον 1 δόση. Επιπλέον, στο τέλος Ιουνίου, τουλάχιστον το 50% των πολιτών της χώρας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Ο κ. Σκέρτσος απάντησε στο ερώτημα «γιατί ανοίγουμε με τόσα κρούσματα ενώ πέρυσι ανοίξαμε με λιγότερα». Ο ίδιος τόνισε πως φέτος έχουμε εμβόλια ενώ πέρυσι όχι, φέτος κάνουμε χιλιάδες τεστ καθημερινά ενώ πέρυσι πολύ λιγότερα, αλλά και γιατί το ποσοστό ανοσίας έχει αυξηθεί.

Μόλις το 0,3% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού κυρίως προς όσους για τους δικούς τους λόγους ακόμη δεν έχουν πάρει αυτή την απόφαση, έστειλε, μετά τον υπουργό Υγείας, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

«Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας», τόνισε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει.

Επιπροσθέτως, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί, σημείωσε ο Α. Σκέρτσος.

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email