Υποχρεωτικά τα self test δύο φορές την εβδομάδα σε 8 κλάδους της οικονομίας. Πότε επιβάλλονται πρόστιμα.
Σε self test δύο φορές την εβδομάδα υποχρεούνται να υποβάλλονται οι εγαζόμενοι σε 8 κλάδους, εν αναμονή και του ανοίγματος του τουρισμού.
Μάλιστα το πρώτο τεστ παρέχεται δωρεάν από το κράτος αλλά το δεύτερο πρέπει να το πληρώσει ο εργοδότης.
Οι κλάδοι στους οποίους οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβληθούν σε τεστ:
- λιανεμπόριο,
- εστίαση,
- χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες,
- μεταφορές,
- υπηρεσίες καθαρισμού,
- κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής,
- υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων,
- σχολές οδηγών
Δεν έχουν την υποχρέωση να υποβληθούν σε self test οι εργαζόμενοι που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, απασχολούνται με τηλεργασία η βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.
Οι εργοδότες στους 8 κλάδους της οικονομίας για τους οποίους το self test είναι υποχρεωτικό οφείλουν να αγοράσουν έως και την Τετάρτη 12 Μαΐου, ένα self test για κάθε εργαζόμενο που προσέρχεται με φυσική παρουσία στη δουλειά.
Θα το πληρώσουν με δικά τους έξοδα, θα το δώσουν στον εργαζόμενο και εκείνος πρέπει να δηλώσει στην Εργάνη το αποτέλεσμα.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν από τον εργοδότη τους το πρώτο τεστ, να το κάνουν και να δηλώσουν στην Εργάνη το αποτέλεσμα.
Από Πέμπτη 13 Μαΐου πρέπει να προμηθευτούν οι ίδιοι από τα φαρμακεία το δεύτερο self test της εβδομάδας, δωρεάν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας.
Ο εργαζόμενος οφείλει να δηλώσει στην Εργάνη και τα δυο αποτελέσματα εντός της εβδομάδας.
Τι ισχύει για την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου
Οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν τα self test έως και 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους στην δουλειά με φυσική παρουσία. Ο όρος αυτός δεν ισχύει την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς το σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά.
Επίσης αυτή την εβδομάδα δεν ισχύουν και τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΣΕΠΕ και κυμαίνονται από 300 έως 1.500 ευρώ.
Ειδικότερα:
Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.
Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.
Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Πού δηλώνονται τα αποτελέσματα των τεστ
Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».
Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία οι εργαζόμενοι εκτυπώνουν ή φέρουν σε ηλεκτρονική μορφή.
Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι ανωτέρω εργαζόμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test) σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ή σε ιδιωτική δομή της επιλογής τους με επιβάρυνση είτε του εργοδότη είτε δική τους.
Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες εργαζόμενοι/ες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).
Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθεί ο/η εργαζόμενος/η σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει στην εργασία του.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις έτσι ώστε να διευκολύνει τους πολίτες σχετικά με τη διάθεση των self test. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», φαίνεται πώς «επιστρατεύονται» και τα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα το να προμηθευτεί κάποιος τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να είναι πολύ πιο εύκολο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι επικεφαλής των μεγάλων αλυσίδων ενημερώθηκαν ήδη από κυβερνητικά στελέχη που ανέλαβαν την ευθύνη να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα, το οποίο εκτιμάται πως θα συμβάλει στην αποκατάσταση των όποιων «αρρυθμιών» παρουσιάστηκαν κατά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία ύστερα από πολλούς μήνες.
ΑΜΚΑ
Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέρουν πως ο τρόπος που σχεδιάζεται να διατίθενται τα self test από τα σούπερ μάρκετ θα είναι παρόμοιος με αυτόν που εφαρμόζεται σήμερα στα φαρμακεία, με την ταυτοποίηση του δικαιούχου να γίνεται μέσω του προσωπικού αριθμού ΑΜΚΑ και την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.
Τροφοδοσία από τον στρατό
Ο ΑΜΚΑ επισημαίνουν, θα καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε ο πραγματικός δικαιούχος να προμηθεύεται το προϊόν. Η τροφοδοσία- σύμφωνα πάντα με την πρόταση που παρουσιάστηκε στους λιανέμπορους- εξετάζεται να γίνει από τον στρατό, ο οποίος θα αναλάβει να εναποθέτει σε κεντρικό σημείο τις προμήθειες.
Από εκεί η κάθε αλυσίδα θα παραλαμβάνει τις ποσότητες που της αναλογούν και θα τις μοιράζει στα καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα.
Δυσκολίες στην τροφοδοσία
Επιφυλακτικοί είναι κύκλοι προσκείμενοι στα σούπερ μάρκετ, λέγοντας πως πρόκειται για ένα απαιτητικό project που φαίνεται να ενέχει αρκετές δυσκολίες τόσο αναφορικά με την τροφοδοσία των καταστημάτων όσο και με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών καταστημάτων με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.
Προσωπικά δεδομένα
Κάποιοι προβληματίζονται έντονα και για τα προσωπικά δεδομένα που καλούνται να διαχειριστούν, υπογραμμίζοντας πως είναι ένα λεπτό ζήτημα που χρειάζεται να διευκρινισθεί, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την επάρκεια του προϊόντος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, εάν θα εμπλακούν ή όχι τα σούπερ μάρκετ στη διανομή των self test.
Κυβερνητικές πηγές τοποθετούν τις οριστικές αποφάσεις εντός των επόμενων 24ώρων, επισημαίνοντας πως σύντομα θα υπάρξει και σχετική υπουργική απόφαση, όπου θα αναλύονται οι λεπτομέρειες του σχεδίου.