Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών 20-29 ετών και υπογράμμισε πως «δεν θα εμβολιαστούν με εμβόλιο AstraZeneca».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Γεωργαντάς στάθηκε στο ότι άνοιξε η πλατφόρμα για τους 40-44, με όλα τα εμβόλια διαθέσιμα.

Παράλληλα, για όσους έχουν αμφιβολίες όσον αφορά κάποια από τα παρασκευάσματα, τόνισε: «Και τα τέσσερα εμβόλια έχουν αδιοδοτηθεί και θεωρούνται ασφαλή».

Επιπλέον, σημείωσε ότι η αλλαγή των ραντεβού δεν μπορεί να γίνει χωρίς όριο καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα στην εμβολιαστική αλυσίδα και τόνισε πως ενώ αρχικά η ποινή ήταν 30 ημέρες, τώρα έχει «κατέβει» στις 16 ημέρες.

Ο κ. Γεωργαντάς, σημείωσε ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει», ενώ ανέφερε πως 955.000 πολίτες έχουν πάρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson&Johnson, σημείωσε ότι «αναμένουμε 155.000 δόσεις».

Τέλος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης και των αρμοδίων Αρχών είναι ο καθολικός εμβολιασμός των νησιών μέχρι τον Ιούνιο, πλην της Κρήτης που ακολουθεί το πρόγραμμα «Ελευθερία».

 

Επίσης ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προανήγγειλε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 16-18, ενώ είπε πως οι νέοι κάτω των 30 δεν θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Επιπλέον αναφέρθηκε και και στο πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους κάτω των 30 ετών. Παράλληλα τόνισε πώς σε κάθε περίπτωση τα ραντεβού θα ανοίγουν ανά 5ετία.

«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Εμβολιασμοί από τα 16 έτη και στην Ελλάδα με Pfizer

Σημείωσε δε ότι ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση, ενώ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που ο EMA εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και για μικρότερες ηλικίες «θα πάμε και πιο κάτω».

40.000 ραντεβού σε λίγες ώρες από τους 40αρηδες

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα που άνοιξε τα ξημερώματα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών για όλα τα εμβόλια, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί 40.000 ραντεβού.

«Οριακά εντός Μαΐου τα ραντεβού για εμβολιασμό για τους 35-39»

Επίσης, τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου».

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, δεδομένου ότι απαιτεί και τη συνεργασία και άλλων φορέων, οι ανακοινώσεις για την έναρξή τους θα γίνουν μέχρι το τέλος Μαΐου.

Γαλάζια Ελευθερία

Για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», ο γενικός γραμματέας  τόνισε ότι «όσο και να μας δυσκολεύουν οι καθυστερήσεις της Johnson&Johnson, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι τέτοιος που δεν ανοίγουν ραντεβού αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε τις παραδόσεις.

Για όλα τα σενάρια υπάρχει Plan B, αν δεν έρθουν. Πάντα προσαρμοζόμαστε στις παραδόσεις. Αρχές Ιουνίου θα έχουμε 69 νησιά με πολύ καλό ποσοστό συμμετοχής εμβολιασμού, μεγαλύτερο από την υπόλοιπη χώρα. Είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Πιστεύουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα».

Στόχος εμβολιασμών για το τέλος Μαΐου αγγίζει τα 5,6 εκατ. – Τείχος ανοσίας στα μέσα καλοκαιριού

Σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι θα λάβουν μόνο μια δόση του εμβολίου, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότητα τη Δευτέρα, θα αναφέρουμε όλες τις περιπτώσεις και θα έχουμε και το τεχνικό κομμάτι.

Ως προς τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των βεβαιώσεων νόσησης από τα νοσοκομεία, υπογράμμισε ότι σύντομα θα βγαίνουν από το Μητρώο Covid ψηφιακά.

Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι όσοι έχουν λάβει και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, μπορούν να εκδίδουν το πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά από 24 ώρες.

Ωστόσο, για το πράσινο πιστοποιητικό σημείωσε ότι τώρα διαμορφώνεται η τελική μορφή του, καθώς πρέπει οι χώρες να ανταλλάξουν στοιχεία μεταξύ τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email