https://www.bloomberg.com

 

Σε χαμηλό τετραμήνου βρέθηκε η τιμή του Bitcoin τις πορηγούμενες ημέρες και παρέσυρε ολόκληρη την αγορά. Έχασε 500 δισ. από την κεφαλαιοποίησή του, πώς έγινε η προσπάθεια ανάκαμψής του.

Το bitcoin βυθίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, έφτασε κάτω από το όριο των 40.000 δολαρίων, σε χαμηλό τρεισήμισι μηνών, παρασύροντας πτωτικά και άλλα ψηφιακά νομίσματα ύστερα από τους νέους περιορισμούς που επέβαλε η Κίνα στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Έχασε κοντά στα 500 δισ. από την κεφαλαιοποίησή του, ακολούθησε προσπάθεια ανάκαμψης.

Το Bitcoin ανέκτησε, μάλιστα, την Πέμπτη (20/05) μέρος από το χαμένο έδαφος, κερδίζοντας κοντά στα 40.000 δολάρια.

Πιο αναλυτικά, το bitcoin, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα, ήδη δεχόταν πιέσεις από μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter από τον επικεφαλής της Tesla Ίλον Μασκ, αλλά η είδηση από την Κίνα – όπως αναφέρθηκε επέβαλε περιορισμούς στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων – το οδήγησε στα 38.514 δολάρια με πτώση 9%. Το βράδυ της Πέμπτης (19/05) η τιμή του διαμορφώθηκε στα 40.157 δολάρια, με πτώση 6,4%.

Το νόμισμα βρέθηκε σχεδόν 40% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 64.895 δολαρίων το οποίο κατέγραψε στις 14 Απριλίου. Οδεύει επίσης προς την πρώτη μηνιαία πτώση του από τον Νοέμβριο του 2018.

Οι κινήσεις του bitcoin έπληξαν και άλλα κρυπτονομίσματα, με το ether να υποχωρεί κατά 15% στα 2.875,36 δολάρια. Για το Bitcoin η ελεύθερη πτώση δεν άρχισε, πάντως, από σχόλια τραπεζιτών και αξιωματούχων, αλλά από την κριτική που άσκησε ο έως πρόσφατα ένθερμος υποστηρικτής του, Ίλον Μασκ. Ο ιδρυτής της Tesla αποφάσισε ότι η εταιρεία του θα σταματήσει να δέχεται Bitcoin για πληρωμές, επικαλούμενος την τεράστια κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί το κρυπτονόμισμα.

Οι πωλήσεις εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι απαγορεύει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρίες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Προειδοποίησε επίσης τους επενδυτές να αποφεύγουν κερδοσκοπικές συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.

«Τα κρυπτονομίσματα δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως “πραγματικές επενδύσεις”, αφού η αξία τους είναι δύσκολο να αποτιμηθεί», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος και κάλεσε τους επενδυτές να προετοιμαστούν για περισσότερες αναταράξεις στις αγορές. Το σχόλιό του ήρθε την ώρα που το Bitcoin βλέπει την τιμή του να βυθίζεται κάτω από τα 35.000 δολαρία και η «αιμορραγία» συνολικά στην αγορά των κρυπτονομισμάτων συνεχίζεται.

Το Bitcoin απέχει πλέον περίπου 45% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των σχεδόν 65.000 δολαρίων στα οποία είχε σκαρφαλώσει τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το Bloomberg έχουν χαθεί 500 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του σε αυτό το διάστημα. Απώλειες της τάξης του 40% -45% εμφανίζουν και άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Dogecoin και το Ether. Τη σημερινή βουτιά πυροδότησε η κριτική του Πεκίνου. «Οι τιμές των κρυπτονισμάτων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και έχουν στη συνέχεια βυθιστεί, οι κερδοσκοπικές συναλλαγές έχουν επιστρέψει. Αυτό πλήττει την αφσάλεια της περιουσίας των ανθρώπων και ανατρέπει την φυσιολογική οικονομική και χρηματοπιστωτική τάξη» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η κεντρική τράπεζα της Κίνας και η Επιτροπή Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιρειών της χώρας.

Την ιδια ώρα καυστικός και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. «Όταν δυσκολεύεσαι να πεις εάν αυτό που έχεις μπροστά σου είναι μία πραγματική επένδυση, τότε μάλλον δεν είναι πραγματική επένδυση» είπε χαρακτηριστικά την τηλεόραση του Bloomberg. «Πρόκειται για ένα ενεργητικό με πολύ αδύναμα θεμελιώδη το οποίο σίγουρα θα υπόκειται σε έντονη μεταβλητότητα», συμπλήρωσε αναφερόμενος στα κρυπτονομίσματα.

Στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που παρουσίασε η ΕΚΤ, επισημαίνεται, πάντως, ότι ο κίνδυνος από το Bitcoin για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι περιορισμένος, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν εκτιναχθεί σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα ανάλογα με εκείνα που είχαμε στο μακρινό παρελθόν με τη «μανία της τουλίπας», που έχει μείνει ως η πρώτη φούσκα στην ιστορία.

Το «Internet Computer» ξεκίνησε να διαπραγματεύεται μόλις τη Δευτέρα (10/05). Πώς κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να εισέλθει στη λίστα των 10 ακριβότερων ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως και τι κρύβεται πίσω από τη «γέννησή» του.

Το όνομά του είναι «Internet Computer» και προκαλεί ήδη φρενίτιδα, αφού απέκτησε αξία 45 δισ. δολάρια μέσα σε τρεις ημέρες. Μιλάμε για το νεότερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως, έχει γίνει… πρώτο όνομα, καθώς κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να εισέλθει στη λίστα των 10 ακριβότερων ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως.

Όπως έγινε γνωστό, το νέο κρυπτονόμισμα ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις πλατφόρμες μόλις τη Δευτέρα (10/05) και μέχρι την Τετάρτη (12/05) κατόθρωσε να αποκτήσει χρηματιστηριακή αξία, ύψους 45 δισ. δολαρίων. Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με την αξιολόγηση του «CoinMarketCap», αυτή τη στιγμή να θεωρείται το 8ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε όρους κεφαλαιοποίησης.

Το «Internet Computer», το οποίο χρησιμοποιεί προγράμματα software, – κατά πολλούς – έχει ως στόχο να «κλέψει» λίγη από τη λάμψη των Bitcoins, Ether και των υπόλοιπων δημοφιλών νομισμάτων. Ήδη, μπορεί να το βρει κανείς στις μεγαλύτερες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, όπως η «Binance Coin» κ.α.

Πίσω από αυτό το ψηφιακό νόμισμα, κρύβεται, πάντως, μια ιδέα: στοχεύει στο να βοηθήσει οποιονδήποτε – προγραμματιστές λογισμικού ή δημιουργούς περιεχομένου – να δημοσιεύσουν οτιδήποτε θέλουν στο Διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από ψηφιακούς γίγαντες όπως η Amazon ή το Facebook, ή να χρησιμοποιούν άλλους διακομιστές ή εμπορικές υπηρεσίες cloud. Με απλά… ελληνικά οι χρήστες του θα μπορούν να δημιουργήσουν νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς τους «τιτάνες» του Ίντερνετ.

Όπως τόνισε και ο ιδρυτής του «Internet Computer», Ντομινίκ Γουίλιαμς στο «Bloomberg», οι χρήστες θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες υπηρεσίες που ανταγωνίζονται με τιτάνες στο Διαδίκτυο, εξασφαλίζοντας τα απαιτούμενα κεφάλαια.

 

Η  χρονική συγκυρία για το «ντεμπούτο» του «Internet Computer» δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, καθώς από το «Bitcoin» έως το «Dogecoin» παρατηρείται μια εκρηκτική αύξηση της αξίας και της ζήτησης για κρυπτονομίσματα. Τις τελευταίες ώρες, η συνολικά αξία της αγοράς ανέρχεται, μάλιστα, σε 2,48 τρισ. δολάρια, όταν στις αρχές του 2021 βρισκόταν λίγο κάτω από 1 τρισ. δολάρια.

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email