https://www.dikaiologitika.gr

Και για τον μήνα Ιούνιο συνεχίζεται η ρύθμιση που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για συγκεκριμένες επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα. Τι ισχύει με την καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40%.

Συνεχίζεται και για τον μήνα Ιούνιο η ρύθμιση που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει τον μήνα Ιούνιο για το λιανεμπόριο, για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούνιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται ο Ιούνιος να είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενδέχεται να απαιτηθεί να παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούλιο.

Δίνεται, παράλληλα, η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Ιούνιο, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούνιο.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση, για ακόμη μία φορά, αποδεικνύει έμπρακτα ότι βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, αφουγκράζεται τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και αντιμετωπίζει με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης το ζήτημα των οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση».

 

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να καταλήγει στη διακοπή του μέτρου που τους προηγούμενους μήνες έδωσε ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες έμειναν κλειστές με κρατική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Παρόλα αυτά, το μέτρο δεν οδεύει προς γενική κατάργηση. Ήδη ανακοινώθηκε ότι θα εφαρμοστεί και τον Ιούνιο, προβλέποντας πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και του αθλητισμού (γυμναστήρια κ.λπ.).

Για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε κούρεμα κατά 40% του ενοικίου για τον μήνα Ιούνιο. Επίσης μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

Και τον Ιούλιο όμως αν και όπως όλα δείχνουν το μέτρο δεν θα έχει γενική εφαρμογή, υπάρχουν σκέψεις να υπάρξει ένα πλαίσιο εθελοντικών κουρεμάτων. Αντίθετα, κανονικά θα εφαρμοστεί για όσες επιχειρήσεις συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα.

 

Για του ιδιοκτήτες υπάρχουν σκέψεις να αποζημιωθούν προκαταβολικά και για τα κουρεμένα ενοίκια του Ιουνίου. Όπως έγινε και τους προηγούμενους τρεις μήνες, η αποζημίωση για το ενοίκιο που δεν εισέπραξαν θα καταβληθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση Covid.

Τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ούτε τον Ιούνιο ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος ενώ για τα νομικά πρόσωπα η αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν τον Ιούνιο μειωμένα κατά 40% μισθώματα θα αποζημιωθούν για το 50% των ενοικίων που έχουν χάσει.

Προαιρετικές μειώσεις

Μιλώντας χθες στη διαδικτυακή ημερίδα της ΠΟΜΙΔΑ ο αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι το συνολικό κόστος του μέτρου των μηδενικών/μειωμένων ενοικίων φθάνει με την ρύθμιση του Ιουνίου στα 600 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς από την πλευρά του έβαλε πάνω στο τραπέζι της ημερίδας το θέμα των προαιρετικών μειώσεων και για συγκεκριμένους κλάδους την εστίαση και το λιανεμπόριο όπου τα πλήγματα από την πανδημική κρίση είναι ισχυρότερα.

Το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ αντιμετωπίζεται θετικά από το υπουργείο Οικονομικών και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες στη βάση πάντα των αντοχών του προϋπολογισμού. Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τις υπεκμισθώσεις ακινήτων.

Επόμενο βήμα για την αγορά ακινήτων είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Οι ανακοινώσεις των νέων τιμών αναμένονται το επόμενο διάστημα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης «βλέπει» άνοδο της κτηματαγοράς εκτιμώντας ότι η ζήτηση από το εξωτερικό θα ενισχυθεί ενώ θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις κατασκευές και τις ανακαινίσεις.

Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ μετέθεσε για τις 29 Ιουνίου 2021 την υποχρεωτική υποβολή δήλωσης μεταβίβασης ακινήτων ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας myProperty. Η παράταση της προθεσμίας για τις ηλεκτρονικές αγοραπωλησίες ακινήτων αποφασίστηκε μετά από αιτήματα των συμβολαιογράφων και με σκοπό την ομαλότερη μετάβαση στο νέο σύστημα. Μέχρι και τις 28 Ιουνίου το νέο σύστημα θα είναι προαιρετικό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email