Ανάχωμα στο κύμα των αυξήσεων στον ΕΝΦΙΑ που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.
 

Η νέα λίστα των αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτει μεσοσταθμικές αυξήσεις σχεδόν 20% για το 55% των περιοχών της χώρας που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το «αποτύπωμα» που θα υπάρχει στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει να αναζητούν το σχέδιο που θα αποτρέψει οι αλλαγές στις αντικειμενικές να «φουσκώσουν» τον ΕΝΦΙΑ, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών η συμφωνία με τους Θεσμούς είναι ο φόρος να παραμείνει δημοσιονομικά ουδέτερος.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των νέων αντικειμενικών τιμών σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι όταν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος να υλοποιηθεί και η τρίτη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, με μια ακόμα μείωση κατά 8%

Παρόλα αυτά, κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου διευκρινίζει ότι οι αποφάσεις είναι αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης της κυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει πως όταν και εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, τότε θα αποφασιστεί ποιός φόρος θα μειωθεί και αν αυτός θα είναι ο ΕΝΦΙΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ πάντως προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς επιθυμία είναι οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές να μην «φουσκώσουν» τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται διαφορετικά σενάρια με βάση τα οποία δεν θα προκληθούν αλλαγές στον τελικό λογαριασμό του φόρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να «πειράξει» τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι συντελεστές που φέρνουν έκπτωση στο φόρο.

Οι ίδιοι παράγοντες εξηγούν ότι το αποτέλεσμα αυτής της άσκησης δεν είναι εύκολο, από τη στιγμή που οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν σημαίνουν αυτόματα και αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Δεδομένο είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα έχουν πλήρη εικόνα για τις αναγκαίες παρεμβάσεις τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις για τους φόρους ακινήτων του 2022 θα γίνουν τον Νοέμβριο.

Σε αυτή τη βάση το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να εξεταστούν τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων που κάνουν οι υπηρεσίες με τις νέες αντικειμενικές και διαφορετικούς συντελεστές. Αλλαγες αναμένονται και στον συμπληρωματικό φόρο, χωρίς όμως αυτή την στιγμή να μοιάζει πιθανό η κυβέρνηση να αποφασίσει την κατάργηση του.

Ενδεικτικό των σκέψεων που υπάρχουν είναι ότι κορυφαιος παράγοντας του υπουργειου Οικονομικων σημείωσε ότι εξετάζονται οι δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις και στον συμπληρωματικό φόρο.

Αναφορικά με τον υπολογισμό του φόρου, οι χειρισμοί είναι δύσκολοι, και θα πρέπει να εξεταστούν μια σειρά από συντελεστές.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις των κατοικιών και των λοιπών κτισμάτων σήμερα λαμβάνονται υπόψη οι εξής συντελεστές:

  • Βασικός Φόρος: Κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου.
  • Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος: Κυμαίνεται από 0,6 για κτίσματα παλαιότητας άνω των 100 ετών έως 1,25 για κτίσματα παλαιότητας μερικών μηνών έως και 4 ετών.
  • Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας: Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις ειδικών κτιρίων και κλιμακώνεται αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων της συνολικής επιφάνειας των κύριων χώρων.
  • Συντελεστής Ορόφου: Προκύπτει με βάση τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το κτίσμα. Δεν εφαρμόζεται στα ειδικά κτίρια και τις μονοκατοικίες.
  • Συντελεστής Μονοκατοικίας: Εφαρμόζεται συντελεστής 1,02.
  • Συντελεστής πρόσοψης: Κυμαίνεται από 1 έως 1,02, ανάλογα με τον αριθμό των προσόψεων του κτίσματος σε δρόμους. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται μόνο στους κύριους χώρους. Δεν εφαρμόζεται στα κτίρια ειδικών χρήσεων.
  • Συντελεστής Βοηθητικών Χώρων, ο οποίος ορίζεται σε 0,1.
  • Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων, ο οποίος είναι ίσος με 0,4. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται για κάθε ημιτελές κτίσμα, το οποίο δεν ηλεκτροδοτείται και είναι κενό ή ηλεκτροδοτείται με «εργοταξιακό» ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχε ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και παραμένει κενό.
  • Συντελεστής Ειδικών Κτιρίων (ΣΕΚ), ο οποίος ορίζεται σε 0,5. Ο συντελεστής αυτός δεν εφαρμόζεται όταν χρησιμοποιείται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων. Για τα ειδικά κτίρια αγροτικής χρήσης, ο συντελεστής ειδικών κτιρίων και ο συντελεστής βοηθητικών χώρων ορίζεται σε μηδέν.
  • Ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τους κύριους χώρους κάθε κτίσματος ισούται με το γινόμενο που προκύπτει κατόπιν πολλαπλασιασμού του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων της συνολικής επιφάνειας των κύριων χώρων του κτίσματος επί τον Βασικό Φόρο, επί τον Συντελεστή Παλαιότητας, επί τον Συντελεστή Ορόφου ή τον Συντελεστή Μονοκατοικίας και επί τον Συντελεστή Πρόσοψης.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας αναφέρθηκε στον αριθμό των δόσεων με τις οποίες θα γίνει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12 δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με το πώς θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τους υπόλοιπους φόρους για τα ακίνητα η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, πότε αναμένεται να πληρωθούν τα ενοίκια Μαΐου, αλλά και τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς.

Όπως είπε, για λόγους «κοινωνικής δικαιοσύνης» αναπροσαρμόστηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τονίζοντας ότι συνολικά δεν θα υπάρχει επιβάρυνση με τον ΕΝΦΙΑ από την αναπροσαρμογή.

«Οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να αναπροσαρμοστούν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλές περιοχές σε ζώνες που υποφορολογούνταν. Δεύτερον, για τη διαμόρφωση αδιάβλητης τεχνοκρατικής διαδικασίας στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών. Τώρα χρησιμοποιήσαμε μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών για να υπάρχει διαυγής προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τρίτον, πολλές φορές γίνονται συναλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και όχι στις εμπορικές τιμές» είπε μεταξύ άλλων, ο υπουργός.

«Το αποτέλεσμα της άσκησης είναι μία μέση αύξηση συνολικά σε παλιές και νέες ζώνες κατά 8%, όπου περίπου υπάρχει αύξηση στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών, μείωση σε ένα ποσοστό 21% και αμετάβλητο έμεινε το 24%», εξήγησε.

«Η άσκηση συνολικά θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Άρα θα τροποποιήσουμε τους συντελεστές μέσω των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με βάση το τι θα προκύψει από τον Νοέμβριο. Αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα την απομειώσουμε ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές. Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή.

Αλλά είναι προφανές ότι κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές που ανέβηκε η αντικειμενική αξία. Μόνο αυτή την περιουσία θα φορολογήσουμε περισσότερο. Θα προκύψουν και μειώσεις φόρων από χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Στόχος μας είναι μέσω αυτής της άσκησης ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει το 2022 να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Θα επιδιώξουμε συμπληρωματικά προς την άσκηση που συζητήσαμε, να προσθέσουμε αυτή τη νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ», συμπλήρωσε.

Σε 10 έως 12 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «Το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα το δούμε την κατάλληλη στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις 6 δόσεις που τώρα υπάρχουν. Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12».

Συνολικά δεν θα υπάρχει επιβάρυνση με τον ΕΝΦΙΑ

Αναφερόμενος στο πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τους υπόλοιπους φόρους για τα ακίνητα, όπως τον φόρο κληρονομιάς, μεταβίβασης, κλπ, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «οι φόροι αυτοί σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά επειδή η άσκηση θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν προχωρήσει ήδη. Μεταγενέστερα δε θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές».

«Η άσκηση που κάνουμε προσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες σε αυτό που η ίδια αγορά έκανε την τελευταία τριετία. Συνολικά δεν θα υπάρχει επιβάρυνση με τον ΕΝΦΙΑ, θα επιδιώξουμε να τον μειώσουμε συνολικά, και να αναδιαμορφώσουμε τους συντελεστές. Παραπάνω θα πληρώσουν μόνοι κάποιοι που υποφορολογούνταν», πρόσθεσε.

Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς στις ευάλωτες ομάδες

Αναφορικά με το τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία στις ευάλωτες ομάδες, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι: «Υλοποιείται ένας καινούργιος νόμος από την 1η Ιουνίου, με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους συνολικά σε πολύ περισσότερες δόσεις. 240 προς το δημόσιο και μέχρι 420 στις τράπεζες. Ξεκίνησε η πλατφόρμα, και θα ενσωματώνονται σιγά – σιγά όλα τα στοιχεία γιατί η ρύθμιση θα βγαίνει αυτόματα με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά του κάθε πολίτη. Στην ίδια πλατφόρμα θα μπουν στοιχεία από την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες. Θα έχουμε όλο το προφίλ του πολίτη και θα βγαίνει αυτοματοποιημένα η ρύθμιση. Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι, ώστε στους επόμενους δύο μήνες να υπάρχει η προσωποποιημένη ενημέρωση του πολίτη».

Μέχρι τέλος Ιουνίου τα ενοίκια Μαΐου

Σχετικά με το πότε θα πληρωθούν τα ενοίκια Μαΐου στους ιδιοκτήτες, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «θα επιδιώξουμε μέχρι το τέλος του μήνα να κάνουμε τη σχετική καταβολή».

Υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν καταβληθεί περισσότερα από 550 εκατ. ευρώ, αφορολόγητα προσθέτοντας ότι «τον Απρίλιο υπάρχουν ακόμα ορισμένες εκκρεμότητες, όχι πολλές».

Απαντώντας στο αν το μέτρο θα επεκταθεί, ο ίδιος σημείωσε ότι «με βάση τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι αυτό το μέτρο θα εξαντληθεί τον Ιούνιο».

«Πρέπει κάποια στιγμή να ισορροπήσει η αγορά. Θα δούμε τα στοιχεία του Ιουνίου και ανάλογα θα πράξουμε. Η οικονομία έδειξε σημαντικές αντοχές. Ο σκοπός είναι όσο σταθεροποιείται η οικονομία, να αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης. Δε θα γίνει άμεσα αυτό, ακόμα έχουμε 4,5 δισ. μέτρα μπροστά μας» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email