Οι μολύνσεις «πλήρως εμβολιασμένων» ατόμων με την COVID-19 είναι εξαιρετικά σπάνιες και σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ηλικία και η παρουσία υποκείμενων νοσημάτων ή μη.

Αν είσαι πλήρως εμβολιασμένος, τότε μπορείς να είσαι αισιόδοξος ότι έχεις λίγες πιθανότητες να νοσήσεις από COVID-19. Ωστόσο, ακόμα και το εμβόλιο δεν μηδενίζει αυτές τις πιθανότητες. Με την επικράτηση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα παγκοσμίως, ακούμε κάποιες λίγες περιπτώσεις πλήρως εμβολιασμένων ατόμων που διαγιγνώσκονται θετικοί στην COVID-19.

Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτές τις περιπτώσεις ως «breakthrough», οι οποίες αναμένονται με οποιοδήποτε εμβόλιο. Συγκεκριμένα, με αυτό τον όρο αναφέρονται στη μόλυνση που προκύπτει στον οργανισμό, επειδή αντιστάθηκε στην θεραπεία ή το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια COVID παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων αλλά οι μολύνσεις «breakthrough» συμβαίνουν σπάνια. Πόσο συχνές είναι όμως και πόσο επικίνδυνες;

Τι είναι μία μόλυνση «breakthrough»;

Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας ήταν 80-90% αποτελεσματικό στο να αποτρέπει την παραλυτική ασθένεια. Ακόμα και εμβόλιο κατά της ιλαράς, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα που έχουν παρασκευαστεί, η αποτελεσματικότητά του φτάνει στο 94%.

Αντίστοιχη αποτελεσματικότητα έχουν τα mRNA εμβόλια COVID, των Pfizer και Moderna. Πρέπει να θυμάστε, όμως, αυτό: Μία αποτελεσματικότητα 95% δε σημαίνει ότι το εμβόλιο προστατεύει το 95% των εμβολιασθέντων ενώ το άλλο 5% θα μολυνθεί με τον ιό. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι ένα μέτρο σχετικού ρίσκου – πρέπει να συγκρίνεις ένα γκρουπ εμβολιασμένων ανθρώπων με ένα γκρουο ανεμβολίαστων κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες έκθεσης. Επομένως, σκεφτείτε μία μελέτη διάρκειας 3 μηνών, όπου 100 από τους 100 χιλιάδες ανεμβολίαστους νοσούν με COVID-19. Θα περιμένατε 5 εμβολιασμένοι, να αρρωστήσουν σε αυτό το διάστημα. Αυτό είναι το 5% των 100 ανεμβολίαστων ατόμων που αρρώστησαν, όχι το 5% ολόκληρου του γκρουπ των 10 χιλιάδων.

Όταν οι άνθρωποι μολύνονται μετά τον εμβολιασμό, οι επιστήμονες αποκαλούν αυτές τις περιπτώσεις λοιμώξεις «breakthrough» επειδή ο ιός έσπασε το προστατευτικό φράγμα που παρέχει το εμβόλιο .

 

Πόσο συχνή είναι η μόλυνση από την COVID-19 στους πλήρως εμβολιασμένους;

Οι μολύνσεις «breakthrough» είναι λίγο πιο συχνές από ό, τι αναμενόταν παλιότερα και πιθανώς αυτό οφείλεται στην αυξανόμενης κυριαρχίας της παραλλαγής δέλτα. Αλλά οι λοιμώξεις σε εμβολιασμένα άτομα είναι ακόμα πολύ σπάνιες και συνήθως προκαλούν ήπια ή καθόλου συμπτώματα .

Για παράδειγμα, 46 πολιτείες και επικράτειες των ΗΠΑ ανέφεραν εθελοντικά 10.262 μολύνσεις «breakthrough» στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 30 Απριλίου 2021. Συγκριτικά, υπήρχαν συνολικά 11,8 εκατομμύρια διαγνώσεις COVID-19 κατά την ίδια περίοδο.

Από την 1η Μαΐου 2021, το CDC σταμάτησε να παρακολουθεί τα κρούσματα «breakthrough» εκτός εάν είχαν ως αποτέλεσμα νοσηλεία ή θάνατο. Μέχρι τις 19 Ιουλίου 2021, υπήρχαν 5.914 ασθενείς με μολύνσεις «breakthrough» που νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν στις ΗΠΑ, σε σύνολο 159 εκατομμυρίων ατόμων που εμβολιάστηκαν πλήρως σε εθνικό επίπεδο.

Μία μελέτη μεταξύ 15 Δεκεμβρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2021, η οποία περιλάμβανε 258.716 βετεράνους που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer ή Moderna, μέτρησαν 410 λοιμώξεις «breakthrough» – δηλαδή 0,16% του συνόλου. Ομοίως, μια μελέτη στη Νέα Υόρκη σημείωσε 86 περιπτώσεις λοιμώξεων «breakthrough» από την COVID-19 μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 30 Απριλίου 2021, μεταξύ 126.367 ατόμων που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, κυρίως με εμβόλια mRNA. Αυτό αντιπροσωπεύει το 1,2% των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 και το 0,07% του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού.

Πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη COVID σε «πλήρως εμβολιασμένους»

Το CDC ορίζει μια λοίμωξη «breakthrough» ως μία μόλυνση, όπου ανιχνεύεται ιικό φορτίο σε κάποιον που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του τουλάχιστον 14 μέρες πριν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μια τέτοια λοίμωξη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο αισθάνεται άρρωστο. Στην πραγματικότητα, το 27% αυτών των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν στο CDC ήταν ασυμπτωματικές. Μόνο το 10% των ατόμων που αποτέλεσαν κρούσματα «breakthrough» νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο (μερικοί για άλλους λόγους εκτός της COVID-19) και το 2% πέθανε. Συγκριτικά, κατά την άνοιξη του 2020, όταν τα εμβόλια δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα, πάνω από το 6% των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων κατέληγαν.

Σε μια μελέτη σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις θεραπείας , καμία από τις λοιμώξεις «breakthrough» δεν οδήγησε σε νοσηλεία. Σε άλλη μελέτη, μετά από μία μόνο δόση εμβολίου Pfizer, τα εμβολιασμένα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον COVID-19 είχαν ένα τέταρτο λιγότερο ιό στο σώμα τους από εκείνα που δεν ήταν εμβολιασμένα και βρέθηκαν θετικά.

 

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα μόλυνσης πλήρως εμβολιασμένων;

Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη σε καταστάσεις στενής επαφής, όπως σε έναν περιορισμένο χώρο εργασίας , πάρτι, εστιατόριο ή στάδιο. Επίσης, είναι πιο πιθανό να σημειωθούν σημαντικές λοιμώξεις μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκονται σε συχνή επαφή με μολυσμένους ασθενείς .

Για λόγους που είναι ασαφείς, τα δεδομένα του CDC έδειξαν ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 63% των λοιμώξεων Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη σε καταστάσεις στενής επαφής, όπως σε έναν περιορισμένο χώρο εργασίας , πάρτι, εστιατόριο ή στάδιο. Επίσης, είναι πιο πιθανό να σημειωθούν σημαντικές λοιμώξεις μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκονται σε συχνή επαφή με μολυσμένους ασθενείς .

Για λόγους που είναι ασαφείς, τα δεδομένα CDC σε εθνικό επίπεδο διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 63% των πρωτοποριακών λοιμώξεων. Μερικές μικρότερες μελέτες προσδιόρισαν τις γυναίκες ως την πλειοψηφία των συγκεκριμένων περιπτώσεων επίσης.

Τα εμβόλια προκαλούν μια λιγότερο ισχυρή ανοσοαπόκριση μεταξύ των ηλικιωμένων και οι πιθανότητες μόλυνσης ενός «πλήρως εμβολιασμένου» ατόμου αυξάνονται όσο μεγαλυτερος είναι κάποιος. Μεταξύ των περιπτώσεων που παρακολουθήθηκαν από το CDC, το 75% εμφανίστηκε σε ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω .

Οι ανοσοκατασταλμένοι ή τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις των νεφρών και των πνευμόνων και καρκίνο έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν ακόμη και σοβαρά παρόλο που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Για παράδειγμα, οι πλήρως εμβολιασμένοι λήπτες μοσχεύματος οργάνων είχαν 82 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από μόλυνση και είχαν 485 φορές υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου μετά από μια λοίμωξη «breakthrough» σε σύγκριση με τον εμβολιασμένο γενικό πληθυσμό σε μια μελέτη.

Επομένως, πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια σήμερα;

Μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2021, το 49,1% του πληθυσμού των ΗΠΑ , ή λίγο περισσότερο από 163 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι πλήρως εμβολιασμένο. Σχεδόν το 90% των Αμερικανών άνω των 65 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Τα μοντέλα των επιστημόνων υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να έχει σώσει περίπου 279.000 ζωές στις ΗΠΑ και να έχει αποτρέψει έως και 1,25 εκατομμύρια νοσηλείες μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2021. Ομοίως, στην Αγγλία περίπου 30.300 θάνατοι, 46.300 νοσηλείες και 8,15 εκατομμύρια μολύνσεις μπορεί να έχουν αποφευχθεί από το COVID- 19 εμβόλια. Στο Ισραήλ, το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού πιστεύεται ότι προκάλεσε πτώση 77% των κρουσμάτων και μείωση 68% στις νοσηλείες από την κορύφωση της πανδημίας αυτού του έθνους.

Σε όλες τις ΗΠΑ, μόνο 150 από τους περισσότερους από 18.000 θανάτους λόγω COVID-19 τον Μάιο αφορούσαν άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι οι θάνατοι από τον COVID-19 στις ΗΠΑ είναι από εκείνους που παραμένουν χωρίς εμβόλιο.

Σύμφωμα με νέα δεδομένα που δημοσίευσε η εταιρεία, τα επίπεδα αντισωμάτων που στοχεύουν τη μετάλλαξη Δέλτα αυξάνονται κατά 5 φορές σε άτομα 18 έως 55 ετών, που λαμβάνουν την 3η δόση του εμβολίου.

Ανάμεσα σε άτομα 65-85 ετών, τα δεδομένα της Pfizer δείχνουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων που στοχεύουν τη μετάλλαξη Δέλτα αυξάνονται κατά 11 φορές μετά από 3η δόση εμβολίου. Τα δεδομένα, που περιελάμβαναν 23 άτομα, δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί ή δημοσιευθεί από ομοτίμους.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι τα επίπεδα αντισωμάτων είναι πολύ υψηλότερα έναντι της αρχικής παραλλαγής του κορωνοϊού και της παραλλαγής Βήτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, μετά από μια τρίτη δόση.

Ας σημειωθεί ότι προς το παρόν, Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τα τρέχοντα εμβόλια προστατεύουν τους ανθρώπους καλά από όλες τις μεταλλάξεις.

Η Pfizer δήλωσε ότι αναμένει να υποβάλει δεδομένα για την τρίτη δόση του εμβολίου COVID στον FDA τον επόμενο μήνα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email