Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Όλα τα νέα μέτρα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους ανεμβολιάστους, εκτός από την υποχρεωτική φυσικά χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς που υπάρχει συνωστισμός. Αναλυτικά τι αλλάζει από τις 13 Σεπτέμβρη.

Ουσιαστικά οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια ούτε με αρνητικό rapid test, ενώ υποχρεωτικά θα είναι τα τεστ για όλους τους ανεμβολιάστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ επεκτείνονται τα μέτρα που ισχύουν για πλοία και αεροπλάνα, στα ταξίδια με με τρένο και κτελ.

Αναλυτικά:

Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα, το οποίο θα κοστίζει 10 ευρώ και θα γίνεται με δικά τους έξοδα.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές:

  • Θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα

Οι μαθητές 2 self test την εβδομάδα και οι φοιτητές δυο υποχρεωτικά rapid την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή

Ταξίδι με ΚΤΕΛ και Τρένο

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που ισχύουν στα πλοία επεκτείνονται και στα ΚΤΕΛ και τρένα για την μετακίνηση εκτός νομού, άρα θα υπάρχει μείωση του κόστους αλλά το χαράτσι παραμένει και για τα ταξίδια.

Επιπλέον ισχύει για ηλικίες από 12 ετών, ενώ παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test.

Ουσιαστικά, μειώνεται η τιμή των τεστ, αλλά αυξάνονται τα μέσα μεταφοράς που πρέπει υποχρεωτικά για τους ανεμβολιάστους να γίνονται. Όσοι ανεμβολίαστοι πάνε διακοπές από τις 13 Σεπτέμβρη και μετά, θα πληρώνουν λιγότερα στα τεστ, αλλά σε όλα τα μέσα, με εξαίρεση του αυτοκινήτου.

Τι θα ισχύσει στους κλειστούς χώρους από 13/09 έως 31/03/2022

  • Σε όλους τους κλειστούς χώρους θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες
  • Στους κλειστούς χώρους εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες
  • Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και ανεμβολίαστους με ραπιντ τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν και μόνο ως αμιγώς για εμγβολιασμένους και νοσήσαντες
  • Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά γυμναστήρια: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες, αλλά και ανεμβολίαστους με ραπιντ τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.
  • Σε γήπεδα επίσης μόνο εμβολιασμένοι
  • Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι.

Τέλος τα δωρεάν τεστ από τον ΕΟΔΥ

Σε δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί.

Αυτοί εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Πώς απαλλάσσονται, αναλυτικά η διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση που προβλέπει τη διαδικασία εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού σε σχέση με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης, και η προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών που δίνεται στους εργαζομένους για την κατάθεση της αίτησης και την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών. Ορίζονται, επίσης, με λεπτομέρειες οι λόγοι εξαίρεσης. Η σχετική απόφαση των αρμόδιων επιτροπών εκδίδεται μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή των αιτήσεων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μπορούσαν να καταθέσουν την αίτηση μέχρι και τις 18 Αυγούστου (θυμίζουμε ότι από 16/8 ξεκίνησε γι’ αυτούς η εφαρμογή των κυρώσεων με αυστηρούς ελέγχους) ή μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες από την επιστροφή από την άδειά τους, ενώ οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πρέπει να καταθέσουν την αίτηση μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά και γι’ αυτούς η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας.

Αντίστοιχα, οι νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεούνται να υποβάλλουν την αίτησή τους μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες από την πρώτη εμφάνιση στην εργασία τους.

Με την κατάθεση της αίτησης, όπως σημειώνεται στην απόφαση, και μέχρι την έκδοση της απόφασης αναστέλλεται η επιβολή των κυρώσεων.

Η απόφαση αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία) που υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως ορίζονται στο ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Λόγοι απαλλαγής από τον εμβολιασμό

Χρήση μάσκας

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

«Σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο που η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού χωρίς άλλα όπλα παρά μόνο με lockdown, μάσκες και αντισηπτικά ο καθένας πλέον μπορεί να προστατεύσει και να προστατευτεί» είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας θέτοντας το δίλημμα: «Μένουμε μέσα στο τείχος ανοσίας από τα εμβόλια ή εκτός αυτού με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο να βρεθούμε σε κάποιο κρεβάτι νοσοκομείου.»

«Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι» είπε ο υπουργός Υγείας.

Αναλυτικά τα μέτρα (PowerPoint)

 

Την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου να μην υπάρξει αλλαγή στη λειτουργία της αγοράς, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης, με αφορμή τις πρωινές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι η εξαίρεση αυτή αποτελεί επιβράβευση της έως σήμερα συνεπούς λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ΕΣΑ διεκδικεί την συνεχόμενη και αδιάλειπτη λειτουργία της αγοράς, χωρίς εξαιρέσεις και νέους περιορισμούς. Αναλυτικά, ο κ. Καφούνης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ακούσαμε σήμερα τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία της κοινωνίας, από τα οποία εξαιρείται πλήρως το λιανεμπόριο, ως μία επιβράβευση της έως σήμερα συνεπούς λειτουργίας του και της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουν επιδείξει από την αρχή της πανδημίας οι εμπορικές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό.

Είναι ξεκάθαρο ότι καμία αλλαγή δεν υφίσταται στη λειτουργία της αγοράς, παραμένοντας σε ισχύ η τηρούμενη αναλογία του ενός ατόμου ανά 16 τ.μ. εντός των καταστημάτων.

Με σοβαρότητα, προσοχή και συνέπεια συνεχίζουμε, προστατεύοντας πάνω από όλα τη δημόσια υγεία, διεκδικώντας όμως την συνεχόμενη και αδιάλειπτη λειτουργία της αγοράς, χωρίς εξαιρέσεις και νέους περιορισμούς για επιχειρήσεις και καταναλωτές».

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email