Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr

Σήμερα τελειώνει το περιθώριο που έχουν οι φορολογούμενοι που εντόπισαν λάθη ή παραλείψεις στις φορολογικές δηλώσεις 2022 μετά την υποβολή τους ή επιθυμούν να προσθέσουν νέα στοιχεία και να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο

Η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις κλείνει μαζί με την πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και οι φορολογούμενοι χάνουν και την ευκαιρία να μην πληρώσουν επιπλέον φόρο εξαιτίας λαθών και παραλείψεων.

Ο νόμος προβλέπει ότι η υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εντός των προθεσμιών για τις εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις (δηλαδή για φέτος έως 30 Αυγούστου 2022), η δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου.

Σε αντίθετη περίπτωση που η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί μετά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δηλαδή για φέτος μετά την 30η Αυγουστου, τότε οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα των 100, 250 ή 500 ευρώ, που ορίζονται από το νόμο.

Φορολογούμενοι με αναδρομικά

Ιδιαίτερα σημαντικό για τους φορολογούμενους που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά είναι ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις θα γίνουν για το έτος που αφορούν τα ποσά. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τροποποιητικής θα ακολουθήσει η έκδοση νέου εκκαθαριστικού με τον φόρο που πρέπει να καταβάλλουν.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση τα πρόστιμα ακόμα αργούν καθώς Οι υπόχρεοι έχουν προθεσμία να δηλώσουν τα αναδρομικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα και ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023.

Ειδικά οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα ύστερα από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν την οφειλή από τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγούμενων ετών σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

Πότε δεν υποβάλλονται πρόστιμα

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον εργοδότη. Ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση και δεν βαρύνεται με πρόστιμο.

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).

-Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.

-Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email