Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr

 

Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο οι κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου. Με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να κινείται πλέον σε αχαρτογράφητα μονοπάτια, οι ενεργειακοί πάροχοι, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα ρεκόρ στις χονδρεμπορικές τιμές αερίου και ρεύματος διαμόρφωσαν προ ημερών, στην πλειονότητά τους, τιμοκαταλόγους «φωτιά» (από 67,9 λεπτά έως 1,0804 ευρώ) τους οποίους έρχεται πλέον η κυβέρνηση «πυροσβεστικά» να περιορίσει.

Για τον μήνα Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ, για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικά για τα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση είναι στα 639 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh).

Η αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και δευτερευόντως των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Αναλυτικά οι τιμές για τον επόμενο μήνα είναι:

  • Για τις λιγνιτικές μονάδες 214,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 205,38 τον Αύγουστο)
  • Για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου 564,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 422,39 τον Αύγουστο)
  • Για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου 797,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 594,76 τον Αύγουστο)
  • Για τα υδροηλεκτρικά και τις ΑΠΕ οι τιμές παραμένουν στα 112 και 85 ευρώ αντίστοιχα.

Έτσι, με την επιδότηση – ρεκόρ στις οικιακές παροχές, τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές τις προηγούμενες ημέρες, μειώνονται δραστικά με την τελική τιμή που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές να κυμαίνεται (ανάλογα με τον πάροχο) από 4 λεπτά/kWh έως και 35 λεπτα/kWh.

Μη οικιακά τιμολόγια

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία (ανεξαρτήτως ισχύος παροχής) η επιδότηση για τον Σεπτέμβριο διαμορφώνεται τα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κ.ά. και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ μεγαλύτερη από 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh. Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email