Πηγή: https://www.capital.gr

 

 

Μπλόκο από δυο μεριές επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση στην αδήλωτη εργασία. Η αρχή γίνεται ήδη με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ενώ η συνέχεια θα γίνει με την κοινή δήλωση των εργοδοτών σε “Εργάνη” και e- ΕΦΚΑ.

Βάση και των δύο αυτών των αξόνων δράσης κατά της αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας είναι το “Εργάνη ΙΙ”.

Για την ώρα έχουν δηλωθεί όλοι εργαζόμενοι σε τράπεζες και σούπερ μάρκετς (με πάνω από 250 υπαλλήλους), ενώ από την 1η Οκτωβρίου έως και την 30η Νοεμβρίου 2022 θα πρέπει να δηλωθούν οι υπάλληλοι και των άλλων κλάδων.

Αμέσως μετά και, σε κάθε περίπτωση, όχι μετά τις αρχές του 2023, θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στις τέως ΔΕΚΟ, τις ασφαλιστικές και τις εταιρείες σεκιούριτι. Ο λόγος για ένα εργαλείο του Υπουργείου Εργασίας (το οποίο όμως είναι διαθέσιμο και στους ίδιους τους εργαζομένους) με το οποίο εξασφαλίζεται η άμεση, σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” για την έναρξη και λήξη της εργασίας κάθε μισθωτού.

Το πιθανότερο σενάριο, προβλέπει την απόδοση περιόδου προσαρμογής και για αυτές τις εταιρείες (πχ μέχρι το αργότερο 2023) όπως δόθηκε στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετς (1η Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2022). Αμέσως μετά, δηλαδή περί τα μέσα του 2023 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον κλάδο της εστίασης και των τουριστικών καταλυμμάτων.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας, θα “τρέχει” τις διαδικασίες για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης των μισθωτών στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” και στον e – ΕΦΚΑ.

Κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες από αρμόδια στελέχη προκειμένου από το νέο έτος να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ένα ενιαίο σύστημα καταχώρισης των μισθωτών στην ‘’Εργάνη” και στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ). Μ΄άλλα λόγια, θα πρέπει οι εργοδότες -επιχειρήσεις θα δηλώνουν ταυτόχρονα μία και μόνο κίνηση τους εργαζομένους τους στην “Εργάνη” και στον e – ΕΦΚΑ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι περιοριστούν κατά το δυνατό τα φαινόμενα διαφοροποίησης του περιεχομένου των δύο δηλώσεων (‘’Εργάνη”, ΑΠΔ).

Αυτή η διαφοροποίηση των περιεχομένων των δύο χωριστών, έως τώρα, δηλώσεων υποκρύπτει τη βούληση ορισμένων εργοδοτών – επιχειρήσεων να γλιτώσουν ασφαλιστικές εισφορές και έτσι να μειώσουν, με παράνομο τρόπο, το μη μισθολογικό κόστος τους.

Η ενοποίηση των μηχανισμών δήλωσε σε “Εργάνη” και e- ΕΦΚΑ σε συνδυασμό με την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εξοπλίσουν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς θα έχει στη διάθεση του πριν από κάθε έλεγχο σε οποιαδήποτε επιχείρηση ένα ‘’χάρτη” των ωραρίου αλλά και της σύμβασης κάθε εργαζομένου και θα μπορεί εύκολα να ελέγχει το αν και κατά πόσο αυτό τηρείται από πλευράς εργοδοτών – επιχειρήσεων και, έτσι, να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα σε περίπτωση μη τήρησης.

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email