Πηγή : https://www.dikaiologitika.gr

 

Σχέδια αύξησης του αριθμού των δικαιούχων, αλλά και του ύψους του επιδόματος θέρμανσης επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι είναι να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να αυξηθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος, οι οποίοι πέρυσι έφτασαν τους 827.575.

Η βάση των σεναρίων ξεκινά με την αύξηση των εισοδηματικών ορίων στα επίπεδα των 40.000 – 45.000 ευρώ (δηλαδή στα επίπεδα που κυμάνθηκε το όριο για το Fuel Pass 2), προκειμένου να ανοίξει η βεντάλια των δικαιούχων. Ταυτόχρονα όμως με τον αριθμό των δικαιούχων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και τα περιθώρια αύξηση του επιδόματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση του κονδυλίου θα είναι τουλάχιστον 20%, προκειμένου να αυξηθεί το κατώτερο αλλά και το ανώτερο ποσό της επιδότησης που σήμερα βρίσκεται στα 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα μετά και τις διαδοχικές συσκέψεις που γίνονται στο Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου τις ανακοινώσεις να τις κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Στόχος είναι να στηριχθούν τα νοικοκυριά στον βαρύ ενεργειακό χειμώνα, με το αυξημένο επίδομα να έρχεται να προστεθεί στη λίστα των μέτρων για τη μείωση του βάρους από τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα εξετάζεται η επανάληψη του Fuel Pass, αλλά και η συνέχιση της επιδότησης στην τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Η παρέμβαση στο επίδομα θέρμανσης θεωρείται άμεσης ανάγκης καθώς πέρα από τη δεδομένη αύξηση της τιμής του αερίου και των καυσόξυλων, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει με την τιμή να είναι αυξημένη ακόμα και 50% σε σχέση με πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι με βάση τα περσινά κριτήρια το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης και για αγορές καυσόξυλων ή πέλλετ για όσους διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές, ενώ σε αυτά εντάχθηκαν για αγορές πέλετ και ξύλων, οι κάτοικοι οικισμών με έως και 3.500 κατοίκους.

Δικαιούχοι του περσινού επιδόματος ήταν:

1.Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ). Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

2. Τα φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Τα εισοδηματικά κριτήρια ήταν:

Για τον άγαμο ήταν 14.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανερχόταν σε 20.000 ευρώ, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Συνεπώς το εισοδηματικό όριο ήταν

  1. για την οικογένεια με δύο παιδιά 26.000 ευρώ,
  2. για την οικογένεια με τρία παιδιά 29.000 ευρώ.

Τα περιουσιακά κριτήρια ήταν αξία ακίνητης περιουσίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email