Πηγή: https://m.naftemporiki.gr

Φθινοπωρινό «σαφάρι» διασταυρώσεων σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις ετοιμάζεται να ξεκινήσει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης φορολογητέας ύλης και αποφυγής πληρωμής φόρων.

Το πρόγραμμα των διασταυρώσεων θα είναι «πυκνό» καθώς, με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα επικεντρωθεί και σε συγκεκριμένους κωδικούς για τον έλεγχο 18 κατηγοριών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι, στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν καταθέσεις, τόκοι, εμβάσματα, αναδρομικά μισθών και συντάξεων, μερίσματα, εισοδήματα από ακίνητα, καθώς και τεκμαρτές δαπάνες των φορολογουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο των διασταυρώσεων του ελεγκτικού μηχανισμού αναμένεται, μεταξύ άλλων, να μπουν:

1. Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.

2. Τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2021) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

3. Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, το υπόλοιπο των οποίων το 2021 ήταν μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.

4. Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2021, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).

5. Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.

6. Τα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές.

7. Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις και από αξιοποίηση δεδομένων καρτών.

8. Τα αναδρομικά εισοδήματα ή πρόσθετες αποδοχές του έτους 2021.

9. Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.

10. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

11. Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (με στόχο να
εντοπίζουν όσους έχουν αδήλωτες πισίνες).

Παράλληλα, με βάση και το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που έχει εκπονηθεί για φέτος, πραγματοποιούνται ήδη και οι εξής διασταυρώσεις:
– διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν σημαντική δραστηριότητα.
– διασταύρωση για τον εντοπισμό διαφορών μεταξύ συνολικών ετήσιων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
– δράσεις εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9 νομικών προσώπων, με εφαρμογή των διαδικασιών έκδοσης πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.
– διασταύρωση εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η ΑΑΔΕ «τρέχει» και το πρόγραμμα αυτοματοποίησης των διαδικασιών διαχείρισης των οφειλών, ώστε να καταστεί ευκολότερη η είσπραξή τους, προχωρώντας στη συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών με επίκεντρο τον οφειλέτη (προφίλ οφειλέτη) και ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες εκούσιας και ανα- γκαστικής είσπραξης.

Προς την κατεύθυνση μάλιστα αυτή, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», από τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, εκτός απροόπτου, το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis, το οποίο διακρίνεται στις ακόλουθες εφαρμογές:
– Διαχείριση και παρακολούθηση ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
– Διαχείριση, παρακολούθηση και αυτοματοποίηση συμψηφισμών.
– Αποστολή και διαχείριση ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
– Διαχείριση, παρακολούθηση και αυτοματοποίηση της λήψης μέτρων είσπραξης.
– Άμεση ενημέρωση των φορολογουμένων για θέματα οφειλών.

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email