Το αργότερο έως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα των 400 ευρώ που θα δοθεί σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες από επτά κλάδους
Ειδικότερα, τα 400 ευρώ θα δοθούν σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντιάτρους, γεωτεχνικούς, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές.
Το συνολικό ύψος της οικονομικής ενίσχυσης αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 100.000 δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της πανδημίας είναι η δεύτερη φορά που οι επιστήμονες θα λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος.
Ποια είναι η διαδικασία
Οι υποψήφιοι για να λάβουν τα 400 ευρώ, θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τα εισοδήματα που είχαν από τον Απρίλιο έως τον και τον Δεκέμβριο του 2020. Στη συνέχεια θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων τους από το Taxis και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς τους.
Οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές για όλους όσους ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενοι με την προϋπόθεση να είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ και, όπως αναφέρει το άρθρο 66 του νόμου, να έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το εάν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των αιτήσεων που θα κατατεθούν. Εάν οι αιτήσεις που θα γίνουν ξεπεράσουν σε ύψος τα 50 εκατομμύρια ευρώ τότε αναμένεται να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια για την λήψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.
Το επίδομα είναι αφορολόγητο
Το επίδομα της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο από το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ ενώ απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου προσώπου.
Επίσης δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Επίσης, δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.
Πηγή: https://www.taxheaven.gr