Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμο στη Valve, ιδιοκτήτρια της διαδικτυακής πλατφόρμας παιχνιδιών PC «Steam», και στους πέντε εκδότες Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media και ZeniMax, ύψους 7,8 εκατομμύρια ευρώ για παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ και συγκεκριμένα για απαγόρευση διασυνοριακών πωλήσεων βιντεοπαιχνιδιών υπολογιστή με βάση τη γεωγραφική θέση των χρηστών εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου («ΕΟΧ»), εισάγοντας τις λεγόμενες πρακτικές «γεω-αποκλεισμού».

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι, συμφωνώντας διμερώς να αποκλείσει γεωγραφικά ορισμένα συγκεκριμένα βιντεοπαιχνίδια από υπολογιστή εκτός συγκεκριμένης επικράτειας, η Valve και κάθε εκδότης εισήγαγαν πρακτικές γεωγραφικού αποκλεισμού και εμπόδισαν τους καταναλωτές να ενεργοποιούν και να παίζουν βιντεοπαιχνίδια υπολογιστή που πωλούνται από τους διανομείς εκδοτών είτε σε φυσικά μέσα, όπως DVD, είτε μέσω λήψεων.

Αυτές οι επιχειρηματικές πρακτικές, επομένως, αρνήθηκαν στους ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ, όπως να κάνουν αγορές μεταξύ των κρατών μελών για να βρουν την πιο κατάλληλη προσφορά.

Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παράνομες πρακτικές της Valve και των πέντε εκδοτών χώρισαν την αγορά του ΕΟΧ κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Οι πέντε εκδότες συνεργάστηκαν με την Κομισιόν παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία προστιθέμενης αξίας στην έρευνα και αναγνωρίζοντας ρητά τα γεγονότα και τις παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν χορήγησε μειώσεις στα πρόστιμα ανάλογα με την έκταση αυτής της συνεργασίας που κυμαίνεται από 10% (για Bandai, Focus Home, Koch Media και ZeniMax) και 15% (για την Capcom).

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά ότι «πάνω από το 50% όλων των Ευρωπαίων παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών στην Ευρώπη ευδοκιμεί και αξίζει πάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι σημερινές κυρώσεις κατά των πρακτικών «γεω-αποκλεισμού» της Valve και πέντε εκδοτών βιντεοπαιχνιδιών για υπολογιστές χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού της ΕΕ, απαγορεύεται στις εταιρείες να περιορίζουν συμβατικά τις διασυνοριακές πωλήσεις.

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email