Αναλυτικά όλες οι προθεσμίες για τις αιτήσεις που λήγουν τέλη Ιανουαρίου για υπαγωγή στα μέτρα στήριξης

Εντός των αμέσως επομένων ημερών αναμένεται να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση με τους όρους χορήγησης του εφάπαξ επιδόματος 400 ευρώ σε αυταπασχολούμενους επιστήμονες, για το οποίο πρέπει οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση.

Στόχος είναι η στήριξη των επιστημόνων στις αρνητικές οικονομικές συνθήκες τις οποίες έχει φέρει η κορονο-κρίση ενώ τα κριτήρια είναι τα εξής:

  • Ύψος του εισοδήματος που δήλωσαν πέρσι (για το 2019),
  • μείωση τζίρου κατά τους μήνες της πανδημίας,
  • ηλικία

Έως τέλος της εβδομάδας, αναμένεται η καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων για το μήνα Δεκέμβριο για τους μισθωτούς εκείνους οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή το Δεκέμβριο.
Το επίδομα αυτό, δηλαδή, θα λάβουν 645.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Θα υπολογιστεί ως αναλογία της αποζημίωσης των 534 ευρώ.

Μέχρι τις 31 του τρέχοντος μηνός, μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Ιανουάριο (προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις τους εργαζομένους στο α΄ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου).

Έως την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, μπορούν οι εργοδότες να δηλώσουν στο σύστημα “Εργάνη” τις αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων τους, οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση έως 534 ευρώ.

Μέχρι 31 Ιανουαρίου μπορούν να υποβληθούν και οι δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Δηλώσεις από επαγγελματίες τέχνης και πολιτισμού ου είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr για Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2020, θα πραγματοποιηθούν έως και τις 31 Ιανουαρίου στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”,

Έως 31/1/2021 μπορούν να υποβληθούν οι υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, προκειμένου να καταβληθούν οι ειδικές αποζημιώσεις των αποδοχών αδείας εργαζομένων.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις-εργοδότες του προαναφερθέντος κλάδου υποχρεούνται να υποβάλλουν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 ειδικό έντυπο (επισυνάπτεται) δηλώνοντας ότι:

– Ανήκουν στον ΚΑΔ 5510.

-Αν η επιχείρησή τους έκλεισε εντός του Μαρτίου 2020 με κρατική εντολή και αν επαναλειτούργησε εντός του Ιουνίου 2020.

– Αν η επιχείρησή τους συνέχισε τη λειτουργία της καθώς αυτή κρίθηκε αναγκαία για ειδικούς λόγους και επετράπη κατ΄ εξαίρεση.

– Αν έκαναν χρήση της δυνατότητας που παρέχεται από την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 69 ν. 4745/2020) περί μεταφοράς του συνόλου ή του υπολοίπου των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 έως και την 30η Ιουνίου 2021, για εργαζομένους τους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου που τέθηκε σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνέχισε να τελεί σε αναστολή αδιάλειπτα ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

– Ότι απέδωσαν στους εργαζόμενους για τους οποίους δεν έκαναν χρήση της ως άνω δυνατότητας τις αποδοχές αδείας (επί του ονομαστικού μισθού τους για το έτος 2020) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

-Τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Καταβάλλεται στον εργοδότη, για κάθε εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, αποζημίωση αποδοχών αδείας που ανέρχεται σε 2/25 επί της μηνιαίας αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ), για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας τους ενώ για τους εργαζομένους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται κατ’ αναλογία των ημερών εργασίας τους.

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email