Με πακέτο νέων οικονομικών μέτρων σκοπεύει να στηρίξει η κυβέρνηση την εστίαση, η οποία έχει δεχτεί από τα μεγαλύτερα πλήγματα λόγω του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς όλα τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαρ παραμένουν κλειστά από τις αρχές Νοεμβρίου στο lockdown.

Την χορήγηση νέων ενισχύσεων για την εστίαση με αυξημένη την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 για τον πολύπαθο από την πανδημία κλάδο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ σχεδόν δεδομένη είναι η απαλλαγή από τα ενοίκια για τις επιχειρήσεις αυτές και τον Μάρτιο ενώ αν δεν ανοίξουν και τον Απρίλιο το μέτρο αυτό θα παραταθεί.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους επαγγελματίες της εστίασης, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, «ας μην ξεχνάμε ότι διαχειριζόμαστε μια παγκόσμια συμφορά».

Απαντώντας σε παρέμβαση του Γιάννη Δαβερώνη, προέδρου της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Αττικής, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση δεν τους στηρίζει αποτελεσματικά, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται πρόγραμμα ΕΣΠΑ μόνο για τους επαγγελματίες της εστίασης και σημείωσε ότι τα χρήματα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 ήταν λιγότερα από τα αναμενόμενα και για το λόγο αυτό είναι σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ώστε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 να υπάρξει ειδικός αλγόριθμος για τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα σκληρό lockdown στο μέλλον καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και είπε ακόμη πως θα ήταν καταστροφικό να εμπλακεί η επιτροπή των ειδικών στο παιχνίδι της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα έχει κάνει γνωστή ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο κατά την επίσκεψή του στα Τρίκαλα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σήμερα το πρωί μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, αλλά και για το μέλλον της εστίασης.

Για την εστίαση, αναγνώρισε ότι πρόκειται για έναν σπουδαίο κλάδο που αφορά στο 40% της οικονομίας που έκλεισε και τόνισε πως η πολιτεία θα συνεχίσει να τη στηρίζει.

“Τη σεβόμαστε πολύ, καθώς φτάνουμε στο τέλος θα τύχει της δέουσας προσοχής και στήριξης”, σχολίασε.

Αδιαμφισβήτητα η εστίαση αποτελεί έναν από τους πιο βαριά πληττόμενους τομείς από την πανδημία.

 

Την κατάσταση στην αγορά και στις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έθιξε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής χθες, προτού προχωρήσει στην Εισήγησή του για το Σχέδιο Νόμου «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Εκτός άλλων, ο κ Καββαθάς ανέφερε ότι το 95% των επιχειρήσεων του κλάδου κατέγραψε μείωση του τζίρου το 2020, οποίος μεσοσταθμικά μειώθηκε κατά 56,3%. Επιπλέον το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Επιησς τόνισε ότι περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα), δύο στις 10 έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι περισσότερο από 1 μήνα, ενώ για το 16% των επιχειρήσεων εστίασης τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για 2 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γιώργος Καββαθάς ανέφερε τα ακόλουθα:

«Επιτρέψτε μου πριν από τα σχόλια επί του νομοσχεδίου, να σας μεταφέρω σε ποια κατάσταση βρίσκεται η αγορά και κυρίως σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πλήττονται δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και είναι εκείνες που διαχρονικά αποτελούν το 99,9% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και προσφέρουν περισσότερο από το 85% των θέσεων απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις μετρήσεις που διενεργεί το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 8 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους το 2020. Για αυτές τις επιχειρήσεις ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου ήταν 48,8%. 1 στις 2 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει κάποιου είδους ληξιπρόθεσμη οφειλή (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, τράπεζες). Αντίστοιχα 1 στις 2 επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα.

Οι μισές επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα (ταμειακά διαθέσιμα) για όχι παραπάνω από 1 μήνα. Μάλιστα 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα). Με βάση αυτά σχεδόν 6 στις 10 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβάται ότι θα κλείσει το επόμενο διάστημα. Μάλιστα 4 στις 10 φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν το επόμενο εξάμηνο. Τα προαναφερόμενα περιγράφουν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συμβαδίζει με αυτά που εισπράττουμε από τα μέλη μας σε όλη την Ελλάδα.

Η κατάσταση τώρα για συγκεκριμένους κλάδους όπως πχ για την εστίαση είναι πραγματικά δραματική. Συγκεκριμένα το 95% των επιχειρήσεων του κλάδου κατέγραψε μείωση του τζίρου το 2020, οποίος μεσοσταθμικά μειώθηκε κατά 56,3%. Επιπλέον το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Σε απόλυτα νούμερα, εκτιμάται ότι περίπου 200 χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή. Οι θέσεις αυτές βρίσκονται σε επισφάλεια γιατί οι επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου που επιτείνεται από την αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και από το γεγονός πως από την μια μεριά καλούνται να καλύψουν υποχρεώσεις έχοντας ακόμα και μηδενικά έσοδα, ενώ από την άλλη συσσωρεύουν μελλοντικές οφειλές.

Προς επίρρωση αυτών, περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα). 2 στις 10 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι περισσότερο από 1 μήνα, ενώ για το 16% των επιχειρήσεων εστίασης τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για 2 μήνες. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κάποιου είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κλπ). Με βάση αυτά περισσότερες 1 στις 2 επιχειρήσεις του κλάδου εκφράζουν έντονα τον φόβο ότι θα βάλουν λουκέτο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Όπως αντιλαμβάνεστε η κατάσταση στην αγορά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι παρατεταμένοι περιορισμοί που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια τους στην οικονομία. Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη της οικονομίας αν και θετικά φαίνεται πως δεν επαρκούν για να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις που αποτελεί και προϋπόθεση για την συγκράτηση της απασχόλησης και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό φαίνεται όλο και πιο έντονα όσο περνάει ο χρόνος και σημαντικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σε κατάσταση «ΜΕΘ».

Είναι αναγκαίο τα επόμενα μέτρα που θα ληφθούν για την στήριξη της οικονομίας και ιδιαίτερα για την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να αποκτήσουν καλύτερη στόχευση που θα τους προσδώσει και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».
Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος του που όπως επεσήμανε «είναι και εκείνο που μας αφορά περισσότερο», υπογραμμίζοντας τα εξής σημεία:

«Άρθρα 26 & 27 – Επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων & Στήριξη των εκμισθωτών για τη μη είσπραξη μισθωμάτων

Στην εισηγητική-αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το Σ/Ν ίσως για πρώτη φορά, αναφέρεται ρητά «αντιμετωπίζεται η ανατροπή της οικονομικής κατάστασης των επαγγελματικών ομάδων για την λειτουργία των επιχειρήσεων ειδικά και έκτακτα μέτρα…». Μας δίνει την δυνατότητα συνδυαστικά με το 338 του ΑΚ για την μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Η ολική απαλλαγή στα μισθώματα των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή και αντίστοιχα η στήριξη των εκμισθωτών είναι προφανές ένα θετικό και αναγκαίο μέτρο. Επειδή ωστόσο η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν φαίνεται πως θα βελτιωθεί, θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί και για τους επόμενους μήνες. Η εκδήλωση μιας τέτοιας πρόθεσης από την μεριά της κυβέρνησης θα ήταν ωφέλιμη κυρίως για την ψυχολογία των επιχειρηματιών που βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον.

Άρθρο 28 – Αναστολή πληρωμών αξιόγραφων

Όσον αφορά την αναστολή πληρωμής των αξιόγραφων, προφανώς και είναι ένα θετικό μέτρο. Ωστόσο εκείνο που απαιτείται για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο και κάνουν χρήση αυτού του μέτρου είναι κάποιου είδους χρηματοδοτική ενίσχυση ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή τους την υποχρέωση μετά το πέρας της περιόδου αναστολής.
Άρθρο 29 – Επιδότηση παγίων δαπανών

Το άρθρο 29 θέτει ένα γενικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο το δημόσιο μπορεί να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση. Ωστόσο όλες οι σημαντικές λεπτομέρειες όπως πχ η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το ύψος της ενίσχυσης, ο προσδιορισμός των επιλέξιμων παγίων δαπανών προβλέπεται ότι θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Επειδή το μέτρο αυτό φαίνεται πως θα είναι το βασικό εργαλείο που θα αξιοποιηθεί για την χρηματοδοτική ενίσχυση των επιχειρήσεων, άρα και το βασικό εργαλείο για να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις και την οικονομία, θα θέλαμε πριν την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ να έχουμε μια ενδελεχή ενημέρωση ώστε να συνδράμουμε και εμείς από την μεριά μας στην κατάρτιση ενός αποτελεσματικού προγράμματος ενίσχυσης των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr

Από newlogistiki

Αφήστε μια απάντηση

Follow by Email